Wydarzenia
Wsparcie na ekspansję zagraniczną dla członków Krajowych Klastrów Kluczowych
5 marca br. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości rozpocznie kolejny nabór na dofinansowanie projektów w ramach działania Umiędzynarodowienie Krajowych Klastrów Kluczowych Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój. Wnioski o dofinansowanie projektów można składać do 25 lipca 2019 r.
Ustronianka przejmuje Kofolę
Jeszcze nie ucichły echa umowy zakupu Jurajskiej przez Hortex, a już doszło do kolejnego przetasowania rynku napojów. Ustronianka ogłosiła, że przejmie produkcję i dystrybucję w Polsce marek czesko-słowackiego giganta Kofoli, czyli biznes Hoop Polska – informuje „Puls Biznesu”.
Hortex przejmuje Jurajską
Firma Hortex podpisała umowę ze spółką Bewa w sprawie przejęcia udziałów w firmie Jurajska. Obecnie sprawa trafi do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK).
Firma Chr. Hansen została uznana za najbardziej zrównoważoną firmę na świecie
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu „Global 100” najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Davos w Szwajcarii.
Znakowanie enzymów - szkolenie
Enzymy spożywcze są składnikami powszechnie stosowanymi w produkcji i przetwarzaniu żywności, m.in. w produktach piekarskich, wyrobach alkoholowych, serach czy sokach owocowych. Mogą być otrzymywane różnymi metodami (np. na drodze ekstrakcji lub fermentacji) i pełnić w niej różne funkcje. Stosując enzymy należy pamiętać także o ich poprawnej deklaracji na etykiecie produktu. Analiza produktów znajdujących się w obrocie pokazuje, że to zadanie bywa trudne dla wielu podmiotów branży spożywczej.
Podstawowe zasady dotyczące deklarowania enzymów w środkach spożywczych określa rozporządzenie PE i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nie daje ono jednak precyzyjnej odpowiedzi na szereg wątpliwości, które zgłaszają producenci.
Fiskus zagraża polskiej branży owocowo-warzywnej
Planowane podwyżki VAT do 23 proc. na napoje owocowo-warzywne osłabią kondycję wielu sadowników, rolników oraz producentów soków. Uderzy to również po kieszeni konsumenta, zaczniemy też pić więcej soków ze sztucznymi ulepszaczami. Takie wnioski płyną z analizy Instytutu Staszica, poświęconej skutkom planowanego wprowadzenia wyższej stawki VAT na soki owocowe oraz niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi co najmniej 20 proc.
Nutraceutyki - moda czy potrzeba
Rynek nutraceutyków rozwija się bardzo dynamicznie. Obecnie segment żywności funkcjonalnej i nutraceutyków należy do najdynamiczniej rozwijających się działów przemysłu spożywczego. Roczną wielkość sprzedaży liczy się już nie w milionach, lecz w miliardach dolarów. Nutraceutyki, to składniki biologicznie aktywne, które mogą występować w żywności funkcjonalnej lub oddzielnie, i wywierają udokumentowany i korzystny wpływ na zdrowie poprzez ich udział w procesach metabolicznych. Zasadniczą cechą nutraceutyków jest ich naturalne pochodzenie. W przeciwieństwie do żywności funkcjonalnej, nutraceutyki dostępne są w postaci tabletek, syropów, proszku, kapsułek zawierających wyizolowane z pożywienia substancje aktywne, których pozytywne działanie na organizm znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych.
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI - SZKOLENIE 27.03.2019 r.
Od dzisiaj można się zgłaszać na szkolenie:
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI 1169/2011
aktualności, interpretacje, podejście inspekcji, przegląd orzecznictwa”
na podstawie przykładów z rynku
27 marca 2019 r., Warszawa Hotel Intercontinental
Nowe, odświeżone i optymistyczne oblicze Somersby
Somersby prezentuje odświeżone opakowania i wdraża nową platformę komunikacyjną pod hasłem „Isn’t that wonderful”. Nowa idea kreatywna podkreśla, że Somersby jest marką optymistyczną, pełną energii, otwartą, i wyznaczającą trendy.