1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Problem nadpodaży jabłek i ograniczonych rynków zbytu dyskutowany w Senacie

W czasie posiedzenia senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi poświęconego przetwórstwu owoców, uczestnicy podjęli najważniejsze tematy związane z aktualną sytuacją na rynku:
• konsekwencje tegorocznej nadpodaży jabłek,
• konkurencja dla polskiego soku zagęszczonego w Europie,
• łańcuch zależności na rynku owocowo-warzywnym, propozycje działań w celu utrzymania wysokiej pozycji polskiego przetwórstwa na świecie,
• perspektywy dla krajowego rynku owoców i soków.

Czytaj więcej...

Przez ocieplenie klimatu może zabraknąć piwa

Ocieplenie klimatu i związane z nim coraz częściej występujące i coraz bardziej intensywne susze i fale upałów mogą znacznie uszczuplić zbiory jęczmienia – głównego składnika piwa – informują naukowcy w piśmie "Nature Plants".
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine (USA) i innych ośrodków badawczych w Chinach, Meksyku i Wielkiej Brytanii przeanalizowali różne scenariusze uwzględniające czynniki, takie jak spalanie paliw kopalnych i emisje dwutlenku węgla. Doszli do wniosku, że w najgorszym przypadku światowe plony jęczmienia zmaleją o 3-17 proc. Będzie to spowodowane współwystępowaniem susz i upałów w rejonach uprawnych.

Czytaj więcej...

Grupa Sidel przejmuje PET Engineering z myślą o wzmocnieniu i urozmaiceniu oferty rozwiązań opakowaniowych

Dnia 11 października Grupa Sidel zakończyła proces przejęcia PET Engineering Srl, poszerzając ofertę firmy w zakresie rozwiązań opakowaniowych. „Ponieważ opakowania coraz częściej od-grywają kluczową rolę w kompozycji marketingowej, jesteśmy przekonani, że uzupełniające się mocne strony Sidel i PET Engineering w projektowaniu opakowań, procesie kwalifikacji i roz-dmuchu zagwarantują Grupie Sidel więcej możliwości biznesowych oraz pozwolą zaoferować klientom zróżnicowany dobór partnerów, którzy urzeczywistnią ich kreatywne wymagania” - ko-mentuje Pavel Shevchuk, Wicedyrektor Wykonawczy ds. Usług w Grupie Sidel.

Czytaj więcej...

Potrójne podium dla piw Kompanii Piwowarskiej! Lech Pils, Książęce IPA i Ciemne Łagodne nagrodzone w konkursie Good Beer

Z trzema medalami wróciły piwa Kompanii Piwowarskiej z zakończonego właśnie profesjonalnego konkursu piwa Good Beer. Książęce Ciemne Łagodne otrzymało srebrny medal w kategorii ciemny lager. Brązowym medalem zostało natomiast uhonorowane Książęce IPA (American pale ale) oraz Lech Pils (jasny lager). We wszystkich edycjach konkursu Good Beer piwa Kompanii Piwowarskiej były dotąd nagradzane 15 razy.

Good Beer to najważniejszy profesjonalny konkurs piwny w Polsce. Tegoroczna edycja była wyjątkowa, ponieważ w jurorskim gronie oprócz uznanych ekspertów i znawców piwa z Polski zasiedli także sędziowie międzynarodowi m.in. z USA, Anglii, Belgii czy Szwecji. Dwunastoosobowe jury, dla którego piwo nie ma żadnych tajemnic, oceniało takie jego parametry jak wygląd, smak, aromat, goryczka oraz wrażenia ogólne. Spośród blisko 150 piw zgłoszonych do konkursu medale otrzymało 30, w tym trzy piwa warzone w browarach Kompanii Piwowarskiej.

Czytaj więcej...

Zrestrukturyzowana Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu

W ostatnich dniach ukonstytuowały się nowe władze Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Sięgając do bogatej tradycji polskiej gastronomii oraz widząc konieczność skupienia branży gastronomicznej w obronie własnych interesów, kreowania planów działań i trendów na przyszłość, ukonstytuowano nowe władze Rady.
Przewodniczącym Rady został Hieronim Jurga właściciel grupy ABC Kuchni skupiającej: dwie restauracje 3kolory, firmę cateringową ABC Kuchni, a także projekty gastronomiczne Kolekcja smaków oraz JOY Natural Ice Cream. Funcje Prezesa Zarządu powierzono Juliuszowi Podolskiemu osobie związanej z branżą gastronomiczną od wielu lat, dziennikarzowi i publicyście kulinarnemu działającego m.in. w ramach Poznańskiego Klubu Biesiadników.

Czytaj więcej...

Historia Jabłek Grójeckich dla najmłodszych!

Nie każdy wie, że historia jabłek grójeckich rozpoczęła się już przeszło 500 lat temu, a sam owoc ma iście królewski rodowód. Od niedawna konsumenci jabłek z grójeckich sadów – nawet ci najmłodsi – mają okazję poszerzyć wiedzę na ich temat. W sieci sklepów Lidl Polska do każdej tacki odmiany jabłek Gala dla dzieci dołączany jest komiks „Historia Jabłek Grójeckich”. Przygody sympatycznych jeży – Keża i Beża w łatwy i przystępny dla najmłodszych sposób wyjaśniają, dlaczego region grójecki nazywany jest największym sadem Europy, jak wygląda uprawa jabłek i kto przyczynił się do rozwoju sadownictwa w regionie.

Czytaj więcej...

Browary i słodownie w kontekście bezpieczeństwa wybuchowego

Beata Godawa - W 2014 roku w polskich browarach wyprodukowano 40 075 tysięcy hektolitrów piwa. Choć na przestrzeni lat liczba browarów przemysłowych i restauracyjnych spadała, to z roku na rok polska branża piwowarska przechodzi dynamiczne zmiany. Jednak nie o tym dzisiaj mowa. Jednym z głównych surowców wykorzystywanych do produkcji piwa jest słód. Powstający podczas procesu technologicznego pył słodowy w połączeniu z powietrzem może stwarzać atmosferę wybuchową. Historia zna przypadki wybuchów w browarach i słodowniach na całym świecie, jak również w Polsce. Jak się przed nimi skutecznie uchronić?

Zbigniew Wolff - W przemyśle przetwórczym, w którym do czynienia mamy z występowaniem palnych i wybuchowych pyłów i par, bardzo istotne jest zabezpieczanie aparatów i instalacji procesowych przed możliwymi skutkami wybuchu. W przypadku browarnictwa, kluczowym surowcem wykorzystywanym do produkcji piwa jest słód uzyskiwany w procesie słodowania, zazwyczaj z ziarna jęczmienia lub pszenicy. Proces ten odbywa się w słodowni, która może być zarówno częścią browaru, jak również może stanowić odrębny zakład dostarczający gotowy produkt do zakładów browarniczych.

Czytaj więcej...

Naturalny energetyk PINTY i Dobrej Palarni Kawy

Z miłości do kawy i amerykańskich odmian chmielu powstała Hop Cold Brew, jedna z pierwszych dostępnych w Polsce w butelkach, nachmielonych kaw parzonych na zimno. Bezalkoholowy napój pobudzający jest owocem trwającej od kilku lat bliskiej współpracy rzemieślniczego Browaru PINTA i Dobrej Palarni Kawy z Krakowa.
Największym atutem produktu jest jego naturalność i korzystny wpływ na zmęczony organizm. Ziarna kawy po wielogodzinnym moczeniu w zimnej wodzie dają napój o zbalansowanym, bogatym smaku i z niską goryczą. Ma on niższą niż kawy parzone na gorąco zawartość frakcji oleistej w tym drażniącego żołądek kwasu behenowego i kafestolu – podwyższającego „zły cholesterol” LDL. Jednocześnie kawa parzona na zimno ma wyższą zawartość kofeiny niż standardowy napój energetyczny. Oprócz tego taka kawa nie zmieni swojego smaku nawet po paru godzinach stania w szklance lub otwartej butelce.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie