Wydarzenia
Okocim Mistrzowski Porter z brązowym medalem w konkursie European Beer Star!
Jury jednego z największych i najważniejszych konkursów piwowarskich na świecie, European Beer Star, po raz kolejny wyróżniło piwo marki Okocim. Brązowy medal w kategorii „Baltic-Style Porter” otrzymał Okocim Mistrzowski Porter.
15th Global Bottled Water Congress już niedługo
Na 15th Global Water Congress, który odbędzie się w dn. 22-24 października zgromadzą się producenci wód butelkowanych, dostawcy i handlowcy z tej branży. Będą oni mieli okazję zapoznać się z aktualnymi trendami, innowacjami. Spotkanie będzie również dobra okazją do networkingu. W tym roku impreza odbędzie się w Hotelul Royal w Evian. Kongres rozpocznie się wycieczką po nowoczesnym zakładzie produkcji wody Evian, niedawno odremontowanym, neutralny pod względem węgla. Następnie w ciągu 2 dni sesji wykładowych uczestnicy wysłuchają wystąpień przedstawicieli marek strategicznych i regionalnych o strategiach i trendach rynkowych. Wykłady przedstawią m.in. The Coca-Cola Company, Pepsico, Danone Waters, Nestle Waters, Grolsteiner, Voss, a także Ardagh Group, Sidel, Bericap, Tetra Pak.
Richard Hall, Chairman Zenth Global, organizator kongresu podkreślił, że „Woda butelkowana odgrywa coraz większą rolę w odpowiedzialnym nawodnieniu, a kongres ma na celu pomóc przemysłowi w sprostaniu wyzwaniom”.
Žatecké Noviny ze srebrnym Effie!
Kampania piwa Žatecký Světlý Ležák otrzymała srebrną statuetkę w konkursie Effie Awards 2018. Kompleksowe działania marketingowe wokół wprowadzenia marki na rynek zostały nagrodzone w kategorii Launch/Relaunch.
Śliwka kalifornijska szuka idealnej pary!
W Kalifornii wyrastają doskonałe owoce oraz idee, które wnoszą nowości do świata kulinariów. W The Culinary Institute of America* z inicjatywy California Prune Board odbyła się sesja kulinarna, dzięki której goście z Europy, Kanady oraz USA odkrywali jak śliwki kalifornijskie wydobywają smaki produktów z którymi są zestawione.
Innowacje w sektorze rolno-spożywczym - NCBR oraz KOWR podpisały umowę na dofinansowanie projektu Platformy Żywnościowej
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podpisały umowę, na mocy której NCBR dofinansuje kwotą 11 milionów złotych stworzenie nowoczesnej platformy, która pozwoli na skrócenie łańcucha pośredników na linii rolnik – konsument. Umowa została podpisana w ramach programu strategicznego GOSPOSTRATEG, którego celem jest wsparcie społecznego i gospodarczego rozwoju Polski.
Cykl Konferencji i Warsztatów Instytutu Żywności i Żywienia
Dopiero w połowie XX w., po długim okresie intensywnych badań nad rolą białka, witamin i składników mineralnych, było możliwe wykorzystanie osiągnięć nauki w praktyce. Wówczas międzynarodowe zespoły ekspertów ustaliły pierwsze fizjologiczne normy, które obecnie, w miarę postępu wiedzy, są uzupełniane.
Problem nadpodaży jabłek i ograniczonych rynków zbytu dyskutowany w Senacie
W czasie posiedzenia senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi poświęconego przetwórstwu owoców, uczestnicy podjęli najważniejsze tematy związane z aktualną sytuacją na rynku:
• konsekwencje tegorocznej nadpodaży jabłek,
• konkurencja dla polskiego soku zagęszczonego w Europie,
• łańcuch zależności na rynku owocowo-warzywnym, propozycje działań w celu utrzymania wysokiej pozycji polskiego przetwórstwa na świecie,
• perspektywy dla krajowego rynku owoców i soków.
Przez ocieplenie klimatu może zabraknąć piwa
Ocieplenie klimatu i związane z nim coraz częściej występujące i coraz bardziej intensywne susze i fale upałów mogą znacznie uszczuplić zbiory jęczmienia – głównego składnika piwa – informują naukowcy w piśmie "Nature Plants".
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine (USA) i innych ośrodków badawczych w Chinach, Meksyku i Wielkiej Brytanii przeanalizowali różne scenariusze uwzględniające czynniki, takie jak spalanie paliw kopalnych i emisje dwutlenku węgla. Doszli do wniosku, że w najgorszym przypadku światowe plony jęczmienia zmaleją o 3-17 proc. Będzie to spowodowane współwystępowaniem susz i upałów w rejonach uprawnych.
Grupa Sidel przejmuje PET Engineering z myślą o wzmocnieniu i urozmaiceniu oferty rozwiązań opakowaniowych
Dnia 11 października Grupa Sidel zakończyła proces przejęcia PET Engineering Srl, poszerzając ofertę firmy w zakresie rozwiązań opakowaniowych. „Ponieważ opakowania coraz częściej od-grywają kluczową rolę w kompozycji marketingowej, jesteśmy przekonani, że uzupełniające się mocne strony Sidel i PET Engineering w projektowaniu opakowań, procesie kwalifikacji i roz-dmuchu zagwarantują Grupie Sidel więcej możliwości biznesowych oraz pozwolą zaoferować klientom zróżnicowany dobór partnerów, którzy urzeczywistnią ich kreatywne wymagania” - ko-mentuje Pavel Shevchuk, Wicedyrektor Wykonawczy ds. Usług w Grupie Sidel.