1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

jmreurope

640 x 340 dziewczyna

Wydarzenia

Wstępna prognoza zbiorów owoców pestkowych

Tegoroczne przymrozki wiosenne bardzo mocno uszkodziły kwiaty drzew pestkowych, bardziej niż drzew ziarnkowych. Prognozę zbiorów oparto o szacunek poziomu zawiązanych owoców w wszystkich krajowych regionach sadowniczych. W poszczególnych regionach wahał się od 0 do 70 %.Najmniej zawiązków u wszystkich gatunków drzew pestkowych, stwierdzono w regionach grójecko-wareckim, Białej Rawskiej i lubelskim. W regionach z największą koncentracją drzew pestkowych.

Czytaj więcej...

Chcesz być szczęśliwy? Jedz warzywa i owoce!

Co stanowi o wyjątkowości warzyw i owoców? Liczne badania naukowców potwierdzają, że są one nieocenionym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a w konsekwencji – niezbędne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Okazuje się jednak, że produkty te mają także inną, zaskakującą właściwość – mogą zwiększać nasze poczucie szczęścia!

Czytaj więcej...

Smurfit Kappa świętuje dziesiątą rocznicę wdrożenia programu zrównoważonego rozwoju

Zgodnie z opublikowanym po raz dziesiąty raportem dotyczącym zrównoważonego rozwoju Smurfit Kappa jest na dobrej drodze, żeby osiągnąć swoje ambitne cele w tym zakresie do 2020 roku. W ciągu dziesięciu lat od momentu, gdy Smurfit Kappa oficjalnie zaczęła mierzyć swój wpływ na zrównoważony rozwój, firma wdrożyła pełny program certyfikacji kontroli pochodzenia produktów dla całego łańcucha dostaw surowców. Jednocześnie obniżyła emisję CO₂ o 23% oraz osiągnęła poprawę jakości wody zwracanej do środowiska o 32%, co stanowi odpowiednio 25% i 33% celów wyznaczonych do 2020 r.

Czytaj więcej...

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i VIP Travel wspólnie pokazują piwną historię stolicy Dolnego Śląska

Najstarszy browar w Polsce, pierwszy i do dziś funkcjonujący browar restauracyjny, kilkanaście browarów na terenie Dolnego Śląska – Wrocław i okolice mają w dziedzinie piwowarstwa bardzo bogatą, niemal tysiącletnią historię, którą Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa pokazuje wspólnie z VIP Travel Wrocław. Wycieczki są często jedyną okazją, by poznać zamknięte na co dzień miejsca i usłyszeć o przeszłości najważniejszych piwnych punktów na mapie Wrocławia.
Największy browar wrocławski – Browar Haasego (ul. Krakowska 100), który można było zwiedzić w ramach cyklu wycieczek „Piwny Wrocław”. Dziś mieści się tam znany Klub Zaklęte Rewiry, w którym odbywają się ciekawe wydarzenia, w tym dla Geeków piwnych – Beer Geek Madness.

Czytaj więcej...

Polscy browarnicy przyjęli definicję piwa

Dwie największe organizacje branżowe reprezentujące przemysł piwowarski w Polsce – Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie oraz Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich – wspólnie wypracowały i przyjęły definicję piwa. Nawiązuje ona do nieobowiązującej już Polskiej Normy PN-A-79098:1995, która określała m.in. wymaganą proporcję surowców słodowanych i niesłodowanych w piwie. Przedstawiciele branży mają nadzieję, że przyjęcie definicji ułatwi promowanie dobrych praktyk rynkowych w zakresie produkcji piwa.

Czytaj więcej...

Browar, który nie tylko warzy piwo

Czego oczekuje się od browarów? Przede wszystkim tego, aby warzyły świetne piwa, do których chce się wracać. Ale też wymaga się od nich, by działały odpowiedzialnie – wobec swoich pracowników i dostawców, piwoszy i lokalnych społeczności. Kompania Piwowarska, skupiająca trzy wiodące polskie browary, pokazuje, że jedna firma może spełnić wszystkie te warunki.

Czytaj więcej...

IŻŻ zaprasza nabezpłatną konferencję szkoleniową skierowaną do przedstawicieli branży przetwórstwa owocowo – warzywnego, koncentratów spożywczych oraz napojów bezalkoholowych

Producenci żywności mają wpływ na nasze zdrowie. To jakość i skład ich wyrobów przyczynia się do wartości żywienia Polaków. Odpowiedzi na to, jak poprawić kondycję żywienia Polaków będzie można znaleźć podczas konferencji szkoleniowej organizowanej 31 maja w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia.

6 czerwca 2017 roku w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie (ul. Powsińska 61/63) odbędzie się bezpłatna konferencja szkoleniowa skierowana do przedstawicieli branży przetwórstwa owocowo – warzywnego, koncentratów spożywczych oraz napojów bezalkoholowych. Konferencja organizowana jest w ramach Narodowego Programu Zdrowia z cyklu „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem rożnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

engineering

moeschle

vimax

Ekomix

sitspoz