1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

640 x 340 dziewczyna

Wydarzenia

Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!

Jak wynika z badań, zaledwie co trzeci Polak sprawdza datę ważności na produkcie i jest to najczęściej sprawdzana informacja. To niestety efekt niedostatecznej wiedzy konsumentów na temat tego, co oznaczają informacje umieszczone na produkcie i jak można je przełożyć na wybór zdrowszej, a przez to lepszej dla siebie żywności. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia przeprowadza kampanię edukacyjną pod hasłem: „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”. Jej celem jest przekonanie Polaków do porównywania etykiet, dokonywania korzystnych dla zdrowia wyborów, a co za tym idzie świadomego podejścia do żywienia.

Czytaj więcej...

Polskie piwowarstwo rzemieślnicze docenione na świecie

Polscy piwowarzy rzemieślniczy mają powód do dumy. Rodzime piwa i browary zostały docenione w prestiżowym rankingu RateBeer Best, który już od 15 lat ocenia piwa z całego świata oraz wskazuje setkom tysięcy fanów jakościowo najlepiej uwarzone trunki.

Czytaj więcej...

„Europa, rynkiem dla polskich jabłek” - konferencja 28 III UP w Lublinie

Uprzejmie informujemy, że kolejna konferencja sadownicza odbędzie się w dniu 28 marca br. w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Temat konferencji: „Europa, rynkiem dla polskich jabłek”. Eksperci z zagranicy i naszego kraju przedstawią problemy i możliwości dalszego eksportu naszych jabłek do krajów zachodniej i wschodniej Europy.

Czytaj więcej...

Kompania Piwowarska – zadowolona z ubiegłorocznych wyników, gotowa na nowy sezon

Już po raz kolejny Kompania Piwowarska zaprezentowała przed głównymi partnerami handlowymi i własnymi siłami sprzedaży kierunki strategii dla całej kategorii oraz plany dotyczące marek, wytyczone na najbliższe miesiące. Spotkanie było też okazją do pochwalenia się tegorocznymi nowościami. Wnioski są optymistyczne: sytuacja jest dobra, a dzięki zacieśnieniu współpracy z partnerami może być jeszcze lepsza!

Czytaj więcej...

Browar Pilsweizer przedstawia plany na 2017 r. i podsumowuje 2016 - wzrost o ponad 40 proc.

Browar Pilsweizer zwiększył produkcję i sprzedaż piwa w 2016 r. o ponad 40 proc. rok do roku. Roczna produkcja browaru osiągnęła rekordowy poziom 14,2 tys. hektolitrów (poprzedni rekord, z ub.r., wynosił 10 tys. hektolitrów). Plany na 2017 r. zakładają m.in. ustanowienie nowego rekordu produkcji i zbliżenie się do pułapu 20 tys. hektolitrów wyprodukowanego piwa oraz rozpoczęcie budowania sieci pubów patronackich, na zasadach franczyzowych.

Czytaj więcej...

Bałtyk z Adriatykiem łączą się na Dzień Porteru Bałtyckiego

W sobotę 21 stycznia wielbiciele porterów obchodzą Dzień Porteru Bałtyckiego. W pubach „czarne złoto” z Polski poleje się szerszym strumieniem. Co roku strefa wpływów porteru bałtyckiego rozlewa się na kolejne morza i oceany. Tym razem Bałtyk połączy się z Adriatykiem, ponieważ po raz pierwszy od 20 lat porter bałtycki uwarzył włoski browar rzemieślniczy Birra Amarcord z okolic San Marino. Jest to efekt współpracy piwowarów z Włoch z Browarem PINTA.
Bałtyk w polsko-włoskim porterze, o zawartości ekstraktu słodowego 22,0°, reprezentują palone słody oraz polskie odmiany chmielu zebranego na Lubelszczyźnie: Marynka, Lubelski i Puławski. Natomiast składnik typowy dla Adriatyku to m.in. włoski czarny ryż odmiany Venere. Włoski jest też sam browar Amarcord, którego nazwa nawiązuje do słynnego filmu Federico Felliniego. Właściciele browaru wierzą, że warzenie piwa jest sztuką, porównywalną do malarstwa czy poezji, a piwowarzy to artyści, którzy… poświęcili się piwowarstwu.

Czytaj więcej...

Sektor EcoFood hitem targowym

Szacuje się, że rynek żywności ekologicznej w Polsce w 2015 r. osiągnął wartość ok. 800 mln zł. a w 2017 r. ma szansę przekroczyć 1 mld zł. Powierzchnia ekologiczna użytków rolnych w Polsce wynosi około 580 tys. ha. Liczba zarejestrowanych gospodarstw ekologicznych w 2016 r. wyniosła 24 276. Największa ilość podmiotów występuje w województwie małopolskim tj. 1 657. Podział procentowy powierzchni użytków rolnych według kategorii upraw wygląda następująco: łąki i pastwiska 35,3%, ziemniaki 0,4%, rośliny strączkowe na suche nasiona 0,9%, zboża 18,6%, uprawy sadownicze i jagodowe 8,9%, warzywa 1,4%, rośliny na paszę 33,7%, rośliny przemysłowe 0,5% i pozostałe uprawy 0,3%.

Czytaj więcej...

KP liderem działań na rzecz ekologii i bezpieczeństwa na drodze

Działania Kompanii Piwowarskiej na rzecz bezpiecznej i ekologicznej jazdy zostały w ubiegłym roku po raz kolejny docenione. KP uhonorowano tytułem Firmy Roku 2016 w konkursie Partner Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego oraz nagrodą „Eko flota”, przyznaną przez przedstawicieli branży flotowej. To efekty m.in. prowadzonego od 2013 roku programu „Świadomy Kierowca KP”.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

engineering

moeschle

vimax

Ekomix

sitspoz