1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Śliwka kalifornijska szuka idealnej pary!

W Kalifornii wyrastają doskonałe owoce oraz idee, które wnoszą nowości do świata kulinariów. W The Culinary Institute of America* z inicjatywy California Prune Board odbyła się sesja kulinarna, dzięki której goście z Europy, Kanady oraz USA odkrywali jak śliwki kalifornijskie wydobywają smaki produktów z którymi są zestawione.

Czytaj więcej...

Innowacje w sektorze rolno-spożywczym - NCBR oraz KOWR podpisały umowę na dofinansowanie projektu Platformy Żywnościowej

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podpisały umowę, na mocy której NCBR dofinansuje kwotą 11 milionów złotych stworzenie nowoczesnej platformy, która pozwoli na skrócenie łańcucha pośredników na linii rolnik – konsument. Umowa została podpisana w ramach programu strategicznego GOSPOSTRATEG, którego celem jest wsparcie społecznego i gospodarczego rozwoju Polski.

Czytaj więcej...

Cykl Konferencji i Warsztatów Instytutu Żywności i Żywienia

Dopiero w połowie XX w., po długim okresie intensywnych badań nad rolą białka, witamin i składników mineralnych, było możliwe wykorzystanie osiągnięć nauki w praktyce. Wówczas międzynarodowe zespoły ekspertów ustaliły pierwsze fizjologiczne normy, które obecnie, w miarę postępu wiedzy, są uzupełniane.

Czytaj więcej...

Problem nadpodaży jabłek i ograniczonych rynków zbytu dyskutowany w Senacie

W czasie posiedzenia senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi poświęconego przetwórstwu owoców, uczestnicy podjęli najważniejsze tematy związane z aktualną sytuacją na rynku:
• konsekwencje tegorocznej nadpodaży jabłek,
• konkurencja dla polskiego soku zagęszczonego w Europie,
• łańcuch zależności na rynku owocowo-warzywnym, propozycje działań w celu utrzymania wysokiej pozycji polskiego przetwórstwa na świecie,
• perspektywy dla krajowego rynku owoców i soków.

Czytaj więcej...

Przez ocieplenie klimatu może zabraknąć piwa

Ocieplenie klimatu i związane z nim coraz częściej występujące i coraz bardziej intensywne susze i fale upałów mogą znacznie uszczuplić zbiory jęczmienia – głównego składnika piwa – informują naukowcy w piśmie "Nature Plants".
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine (USA) i innych ośrodków badawczych w Chinach, Meksyku i Wielkiej Brytanii przeanalizowali różne scenariusze uwzględniające czynniki, takie jak spalanie paliw kopalnych i emisje dwutlenku węgla. Doszli do wniosku, że w najgorszym przypadku światowe plony jęczmienia zmaleją o 3-17 proc. Będzie to spowodowane współwystępowaniem susz i upałów w rejonach uprawnych.

Czytaj więcej...

Grupa Sidel przejmuje PET Engineering z myślą o wzmocnieniu i urozmaiceniu oferty rozwiązań opakowaniowych

Dnia 11 października Grupa Sidel zakończyła proces przejęcia PET Engineering Srl, poszerzając ofertę firmy w zakresie rozwiązań opakowaniowych. „Ponieważ opakowania coraz częściej od-grywają kluczową rolę w kompozycji marketingowej, jesteśmy przekonani, że uzupełniające się mocne strony Sidel i PET Engineering w projektowaniu opakowań, procesie kwalifikacji i roz-dmuchu zagwarantują Grupie Sidel więcej możliwości biznesowych oraz pozwolą zaoferować klientom zróżnicowany dobór partnerów, którzy urzeczywistnią ich kreatywne wymagania” - ko-mentuje Pavel Shevchuk, Wicedyrektor Wykonawczy ds. Usług w Grupie Sidel.

Czytaj więcej...

Potrójne podium dla piw Kompanii Piwowarskiej! Lech Pils, Książęce IPA i Ciemne Łagodne nagrodzone w konkursie Good Beer

Z trzema medalami wróciły piwa Kompanii Piwowarskiej z zakończonego właśnie profesjonalnego konkursu piwa Good Beer. Książęce Ciemne Łagodne otrzymało srebrny medal w kategorii ciemny lager. Brązowym medalem zostało natomiast uhonorowane Książęce IPA (American pale ale) oraz Lech Pils (jasny lager). We wszystkich edycjach konkursu Good Beer piwa Kompanii Piwowarskiej były dotąd nagradzane 15 razy.

Good Beer to najważniejszy profesjonalny konkurs piwny w Polsce. Tegoroczna edycja była wyjątkowa, ponieważ w jurorskim gronie oprócz uznanych ekspertów i znawców piwa z Polski zasiedli także sędziowie międzynarodowi m.in. z USA, Anglii, Belgii czy Szwecji. Dwunastoosobowe jury, dla którego piwo nie ma żadnych tajemnic, oceniało takie jego parametry jak wygląd, smak, aromat, goryczka oraz wrażenia ogólne. Spośród blisko 150 piw zgłoszonych do konkursu medale otrzymało 30, w tym trzy piwa warzone w browarach Kompanii Piwowarskiej.

Czytaj więcej...

Zrestrukturyzowana Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu

W ostatnich dniach ukonstytuowały się nowe władze Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Sięgając do bogatej tradycji polskiej gastronomii oraz widząc konieczność skupienia branży gastronomicznej w obronie własnych interesów, kreowania planów działań i trendów na przyszłość, ukonstytuowano nowe władze Rady.
Przewodniczącym Rady został Hieronim Jurga właściciel grupy ABC Kuchni skupiającej: dwie restauracje 3kolory, firmę cateringową ABC Kuchni, a także projekty gastronomiczne Kolekcja smaków oraz JOY Natural Ice Cream. Funcje Prezesa Zarządu powierzono Juliuszowi Podolskiemu osobie związanej z branżą gastronomiczną od wielu lat, dziennikarzowi i publicyście kulinarnemu działającego m.in. w ramach Poznańskiego Klubu Biesiadników.

Czytaj więcej...

Historia Jabłek Grójeckich dla najmłodszych!

Nie każdy wie, że historia jabłek grójeckich rozpoczęła się już przeszło 500 lat temu, a sam owoc ma iście królewski rodowód. Od niedawna konsumenci jabłek z grójeckich sadów – nawet ci najmłodsi – mają okazję poszerzyć wiedzę na ich temat. W sieci sklepów Lidl Polska do każdej tacki odmiany jabłek Gala dla dzieci dołączany jest komiks „Historia Jabłek Grójeckich”. Przygody sympatycznych jeży – Keża i Beża w łatwy i przystępny dla najmłodszych sposób wyjaśniają, dlaczego region grójecki nazywany jest największym sadem Europy, jak wygląda uprawa jabłek i kto przyczynił się do rozwoju sadownictwa w regionie.

Czytaj więcej...

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz