Wydarzenia
Potrójne podium dla piw Kompanii Piwowarskiej! Lech Pils, Książęce IPA i Ciemne Łagodne nagrodzone w konkursie Good Beer
Z trzema medalami wróciły piwa Kompanii Piwowarskiej z zakończonego właśnie profesjonalnego konkursu piwa Good Beer. Książęce Ciemne Łagodne otrzymało srebrny medal w kategorii ciemny lager. Brązowym medalem zostało natomiast uhonorowane Książęce IPA (American pale ale) oraz Lech Pils (jasny lager). We wszystkich edycjach konkursu Good Beer piwa Kompanii Piwowarskiej były dotąd nagradzane 15 razy.
Good Beer to najważniejszy profesjonalny konkurs piwny w Polsce. Tegoroczna edycja była wyjątkowa, ponieważ w jurorskim gronie oprócz uznanych ekspertów i znawców piwa z Polski zasiedli także sędziowie międzynarodowi m.in. z USA, Anglii, Belgii czy Szwecji. Dwunastoosobowe jury, dla którego piwo nie ma żadnych tajemnic, oceniało takie jego parametry jak wygląd, smak, aromat, goryczka oraz wrażenia ogólne. Spośród blisko 150 piw zgłoszonych do konkursu medale otrzymało 30, w tym trzy piwa warzone w browarach Kompanii Piwowarskiej.
Zrestrukturyzowana Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu
W ostatnich dniach ukonstytuowały się nowe władze Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Sięgając do bogatej tradycji polskiej gastronomii oraz widząc konieczność skupienia branży gastronomicznej w obronie własnych interesów, kreowania planów działań i trendów na przyszłość, ukonstytuowano nowe władze Rady.
Przewodniczącym Rady został Hieronim Jurga właściciel grupy ABC Kuchni skupiającej: dwie restauracje 3kolory, firmę cateringową ABC Kuchni, a także projekty gastronomiczne Kolekcja smaków oraz JOY Natural Ice Cream. Funcje Prezesa Zarządu powierzono Juliuszowi Podolskiemu osobie związanej z branżą gastronomiczną od wielu lat, dziennikarzowi i publicyście kulinarnemu działającego m.in. w ramach Poznańskiego Klubu Biesiadników.
Historia Jabłek Grójeckich dla najmłodszych!
Nie każdy wie, że historia jabłek grójeckich rozpoczęła się już przeszło 500 lat temu, a sam owoc ma iście królewski rodowód. Od niedawna konsumenci jabłek z grójeckich sadów – nawet ci najmłodsi – mają okazję poszerzyć wiedzę na ich temat. W sieci sklepów Lidl Polska do każdej tacki odmiany jabłek Gala dla dzieci dołączany jest komiks „Historia Jabłek Grójeckich”. Przygody sympatycznych jeży – Keża i Beża w łatwy i przystępny dla najmłodszych sposób wyjaśniają, dlaczego region grójecki nazywany jest największym sadem Europy, jak wygląda uprawa jabłek i kto przyczynił się do rozwoju sadownictwa w regionie.
Browary i słodownie w kontekście bezpieczeństwa wybuchowego
Beata Godawa - W 2014 roku w polskich browarach wyprodukowano 40 075 tysięcy hektolitrów piwa. Choć na przestrzeni lat liczba browarów przemysłowych i restauracyjnych spadała, to z roku na rok polska branża piwowarska przechodzi dynamiczne zmiany. Jednak nie o tym dzisiaj mowa. Jednym z głównych surowców wykorzystywanych do produkcji piwa jest słód. Powstający podczas procesu technologicznego pył słodowy w połączeniu z powietrzem może stwarzać atmosferę wybuchową. Historia zna przypadki wybuchów w browarach i słodowniach na całym świecie, jak również w Polsce. Jak się przed nimi skutecznie uchronić?
Zbigniew Wolff - W przemyśle przetwórczym, w którym do czynienia mamy z występowaniem palnych i wybuchowych pyłów i par, bardzo istotne jest zabezpieczanie aparatów i instalacji procesowych przed możliwymi skutkami wybuchu. W przypadku browarnictwa, kluczowym surowcem wykorzystywanym do produkcji piwa jest słód uzyskiwany w procesie słodowania, zazwyczaj z ziarna jęczmienia lub pszenicy. Proces ten odbywa się w słodowni, która może być zarówno częścią browaru, jak również może stanowić odrębny zakład dostarczający gotowy produkt do zakładów browarniczych.
5000 EUR od Tetra Pak dla absolwentki Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Firma Tetra Pak uhonorowała najlepszą absolwentkę Wydziału Nauki o Żywności. Nagrodę o równowartości 5000 euro przyznano podczas uroczystej inauguracji nowego roku akademickiego, połączonej z wręczeniem dyplomów ukończenia studiów wyższych absolwentom rocznika 2017/2018.
Naturalny energetyk PINTY i Dobrej Palarni Kawy
Z miłości do kawy i amerykańskich odmian chmielu powstała Hop Cold Brew, jedna z pierwszych dostępnych w Polsce w butelkach, nachmielonych kaw parzonych na zimno. Bezalkoholowy napój pobudzający jest owocem trwającej od kilku lat bliskiej współpracy rzemieślniczego Browaru PINTA i Dobrej Palarni Kawy z Krakowa.
Największym atutem produktu jest jego naturalność i korzystny wpływ na zmęczony organizm. Ziarna kawy po wielogodzinnym moczeniu w zimnej wodzie dają napój o zbalansowanym, bogatym smaku i z niską goryczą. Ma on niższą niż kawy parzone na gorąco zawartość frakcji oleistej w tym drażniącego żołądek kwasu behenowego i kafestolu – podwyższającego „zły cholesterol” LDL. Jednocześnie kawa parzona na zimno ma wyższą zawartość kofeiny niż standardowy napój energetyczny. Oprócz tego taka kawa nie zmieni swojego smaku nawet po paru godzinach stania w szklance lub otwartej butelce.
Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy z nowym Prezesem
1 października 2018 roku, funkcję Prezesa Zarządu Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, objął Witold Włodarczyk. Jest on absolwentem Wydziału Handlu Wewnętrznego Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. W latach 2008 – 2018 jako Dyrektor Generalny kierował Ogólnopolską Izbą Gospodarczą Wyrobów Medycznych POLMED, która została w tym czasie niekwestionowanym liderem i reprezentantem branży wyrobów medycznych w relacjach z decydentami, organizacjami pacjenckimi oraz branżowymi zarówno w kraju jak i za granicą. Równolegle jako dyrektor projektu „MedKompas” w latach 2011 - 2018 wprowadzał system compliance w ochronie zdrowia, przeprowadzając szkolenia w kilkuset szpitalach z udziałem łącznie około 5000 uczestników.
Jabłka Grójeckie dla dzieci!
W porannym pośpiechu zastanawiasz się jaki owoc przemycić swojemu dziecku na drugie śniadanie? Szukasz pomysłu na przekąskę dla dziecka pełnego wartościowych witamin? Stowarzyszenie Sady Grójeckie oferuje nowy produkt skierowany dla dzieci. Z największego sadu Europy, prosto do szkolnego tornistra.
Niewielki owoc, mieszczący się nawet w najmłodszych dłoniach, bezpieczny, pełen witamin i wartości odżywczych. Kruche, soczyste, chrupiące Jabłka Grójeckie. Certyfikowane Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym dla dzieci to mniejsze jabłka w sam raz mieszczące się do dziecięcej rączki, bez obaw, że owoc nie zostanie zjedzony. Owoce dostępne są na tackach mieszczących 6 sztuk owoców. Specjalnie zaprojektowana etykieta ma zachęcić dzieci i rodziców do sięgnięcia po produkt. Jabłka Grójeckie dla dzieci będą idealnym pomysłem na wartościową przekąskę z produktem najwyższej jakości, która zmieści się do tornistra mówi Maciej Majewski, Prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie.
Marek Suliga - ostatnie wspomnienie
Zmarł Marek Suliga, wieloletni Wielki Mistrz Bractwa Piwnego. Poniżej wspomnienie jego przyjaciela Andrzeja Olkowskiego, prezesa Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich:
W dniu wczorajszym dotarła do nas bardzo przykra wiadomość. Zmarł Marek Suliga. Był człowiekiem, który przez ostatnie dwadzieścia pięć niestrudzenie działał na rzecz promowania piwa i jego kultury.