Wydarzenia
Browary i słodownie w kontekście bezpieczeństwa wybuchowego
Beata Godawa - W 2014 roku w polskich browarach wyprodukowano 40 075 tysięcy hektolitrów piwa. Choć na przestrzeni lat liczba browarów przemysłowych i restauracyjnych spadała, to z roku na rok polska branża piwowarska przechodzi dynamiczne zmiany. Jednak nie o tym dzisiaj mowa. Jednym z głównych surowców wykorzystywanych do produkcji piwa jest słód. Powstający podczas procesu technologicznego pył słodowy w połączeniu z powietrzem może stwarzać atmosferę wybuchową. Historia zna przypadki wybuchów w browarach i słodowniach na całym świecie, jak również w Polsce. Jak się przed nimi skutecznie uchronić?
Zbigniew Wolff - W przemyśle przetwórczym, w którym do czynienia mamy z występowaniem palnych i wybuchowych pyłów i par, bardzo istotne jest zabezpieczanie aparatów i instalacji procesowych przed możliwymi skutkami wybuchu. W przypadku browarnictwa, kluczowym surowcem wykorzystywanym do produkcji piwa jest słód uzyskiwany w procesie słodowania, zazwyczaj z ziarna jęczmienia lub pszenicy. Proces ten odbywa się w słodowni, która może być zarówno częścią browaru, jak również może stanowić odrębny zakład dostarczający gotowy produkt do zakładów browarniczych.
5000 EUR od Tetra Pak dla absolwentki Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Firma Tetra Pak uhonorowała najlepszą absolwentkę Wydziału Nauki o Żywności. Nagrodę o równowartości 5000 euro przyznano podczas uroczystej inauguracji nowego roku akademickiego, połączonej z wręczeniem dyplomów ukończenia studiów wyższych absolwentom rocznika 2017/2018.
Naturalny energetyk PINTY i Dobrej Palarni Kawy
Z miłości do kawy i amerykańskich odmian chmielu powstała Hop Cold Brew, jedna z pierwszych dostępnych w Polsce w butelkach, nachmielonych kaw parzonych na zimno. Bezalkoholowy napój pobudzający jest owocem trwającej od kilku lat bliskiej współpracy rzemieślniczego Browaru PINTA i Dobrej Palarni Kawy z Krakowa.
Największym atutem produktu jest jego naturalność i korzystny wpływ na zmęczony organizm. Ziarna kawy po wielogodzinnym moczeniu w zimnej wodzie dają napój o zbalansowanym, bogatym smaku i z niską goryczą. Ma on niższą niż kawy parzone na gorąco zawartość frakcji oleistej w tym drażniącego żołądek kwasu behenowego i kafestolu – podwyższającego „zły cholesterol” LDL. Jednocześnie kawa parzona na zimno ma wyższą zawartość kofeiny niż standardowy napój energetyczny. Oprócz tego taka kawa nie zmieni swojego smaku nawet po paru godzinach stania w szklance lub otwartej butelce.
Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy z nowym Prezesem
1 października 2018 roku, funkcję Prezesa Zarządu Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, objął Witold Włodarczyk. Jest on absolwentem Wydziału Handlu Wewnętrznego Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. W latach 2008 – 2018 jako Dyrektor Generalny kierował Ogólnopolską Izbą Gospodarczą Wyrobów Medycznych POLMED, która została w tym czasie niekwestionowanym liderem i reprezentantem branży wyrobów medycznych w relacjach z decydentami, organizacjami pacjenckimi oraz branżowymi zarówno w kraju jak i za granicą. Równolegle jako dyrektor projektu „MedKompas” w latach 2011 - 2018 wprowadzał system compliance w ochronie zdrowia, przeprowadzając szkolenia w kilkuset szpitalach z udziałem łącznie około 5000 uczestników.
Jabłka Grójeckie dla dzieci!
W porannym pośpiechu zastanawiasz się jaki owoc przemycić swojemu dziecku na drugie śniadanie? Szukasz pomysłu na przekąskę dla dziecka pełnego wartościowych witamin? Stowarzyszenie Sady Grójeckie oferuje nowy produkt skierowany dla dzieci. Z największego sadu Europy, prosto do szkolnego tornistra.
Niewielki owoc, mieszczący się nawet w najmłodszych dłoniach, bezpieczny, pełen witamin i wartości odżywczych. Kruche, soczyste, chrupiące Jabłka Grójeckie. Certyfikowane Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym dla dzieci to mniejsze jabłka w sam raz mieszczące się do dziecięcej rączki, bez obaw, że owoc nie zostanie zjedzony. Owoce dostępne są na tackach mieszczących 6 sztuk owoców. Specjalnie zaprojektowana etykieta ma zachęcić dzieci i rodziców do sięgnięcia po produkt. Jabłka Grójeckie dla dzieci będą idealnym pomysłem na wartościową przekąskę z produktem najwyższej jakości, która zmieści się do tornistra mówi Maciej Majewski, Prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie.
Marek Suliga - ostatnie wspomnienie
Zmarł Marek Suliga, wieloletni Wielki Mistrz Bractwa Piwnego. Poniżej wspomnienie jego przyjaciela Andrzeja Olkowskiego, prezesa Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich:
W dniu wczorajszym dotarła do nas bardzo przykra wiadomość. Zmarł Marek Suliga. Był człowiekiem, który przez ostatnie dwadzieścia pięć niestrudzenie działał na rzecz promowania piwa i jego kultury.
Producenci wódki grają sklepami
Gdyby ranking producentów wódki zależał wyłącznie od wartości sprzedaży poszczególnych wódek w polskich sklepach małopowierzchniowych, to zdecydowanie wygrałaby grupa Roust, przed firmą Stock i Marie Brizard. Jednak Grupa Eurocash we współpracy z Polską Izbą Handlu postanowiły ułożyć ranking największych producentów wódki ze względu na ich strategie dystrybucyjne, cenowe, produktowe stosowane wobec małoformatowych sklepów. To one nadal mają największy udział w sprzedaży wódki w Polsce. Kto zatem najbardziej sprawiedliwie traktuje właścicieli małopowierzchniowych sklepów i ich klientów?
10 JABŁKOWYCH POWODÓW, dla których nie można przegapić Lubelskiego Święta Młodego Cydru
🍏 #1 - CYDR
Lubelskie Święto Młodego Cydru to największa w Polsce degustacja cydrów - niepowtarzalna szansa spróbowania cydru od małych i dużych producentów, także tych rzemieślniczych. Wiele z nich jest niedostępnych w powszechnej sprzedaży. Co więcej podczas Święta można spotkać ich twórców i porozmawiać o recepturach, odmianach jabłek i tajnikach produkcji cydru. Wystarczy odebrać kupon degustacyjny w punkcie informacyjnym Święta (srebrna kapsuła). Najróżniejsze cydry będą też do kupienia w specjalnym cydrowym sklepie, w którym do zakupów zostanie rozdanych ponad 500 prezentów.
Badanie towarów spożywczych - ciekawa pozycja literaturowa polecamy
Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów – tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych.