1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

jmreurope

EasyDiscWO

Wydarzenia

Browar Zamkowy Cieszyn zmieni właściciela.

Grupa Żywiec podpisała list intencyjny dotyczący zamiaru sprzedaży na rzecz Felix Investments Sp. z o.o., firmy reprezentującej rodzinę Państwa Leda, 100 proc. udziałów w spółce Browar Zamkowy Cieszyn. Strony deklarują wolę zawarcia umowy nabycia udziałów jeszcze w tym roku.

- Bardzo nam zależało na tym, aby Browar Zamkowy Cieszyn zyskał inwestora, który będzie chciał zachować nie tylko dotychczasową działalność browaru i jego pracowników, ale także jego wyjątkowy charakter. Cieszę się, że nabywcą browaru będzie firma rodzinna, która działa na terenie Śląska Cieszyńskiego. To partner który podziela nasz szacunek do tradycji, a dotychczasowymi projektami udowadnia, że potrafi rozwijać takie historyczne miejsca, nadając im nowe przeznaczenie – mówi Francois-Xavier Mahot, prezes Grupy Żywiec S.A.

Czytaj więcej...

Codzienny-niecodzienny – dlaczego burak ma swoje święto?

We wtorek 24 listopada przypada nietypowe święto – tego dnia obchodzimy Dzień Buraka. To niepozorne warzywo, przez lata obecne w tradycyjnej kuchni, dziś odkrywamy na nowo jako źródło kulinarnych inspiracji i dobroczynnych składników. Czym dokładnie zasłużył sobie burak na własne święto?

Południowy, ale nasz
Burak przez lata zadomowił się w polskiej kuchni i trudno uwierzyć, że do Europy Środkowej przywędrował aż z Grecji. Znany był w starożytności, ale na międzynarodowych stołach na dobre zagościł w XV wieku W Polsce wśród warzyw gruntowych burak zajmuje 3. miejsce pod względem plonów: zbieramy go ok. 300 tys. ton rocznie, z czego ponad 20 tys. ton sprzedajemy za granicę. Niestety w ostatnim czasie burak traci na popularności. W ubiegłym roku jego spożycie spadło aż o 11 proc.[1] Czas odwrócić tę tendencję i sięgać po buraki częściej: podziękują nam za to i polscy rolnicy, i nasze własne zdrowie.
[1] Wszystkie dane liczbowe podane za publikacją Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: Rynek Owoców i Warzyw. Stan i perspektywy, pod red. Bożeny Noseckiej, Warszawa, lipiec 2020 r.

Prozdrowotna moc buraka
Nie bez przyczyny osobom ciężko chorym, np. na nowotwór, zaleca się picie soku z buraka. Buraki polepszają wydolność organizmu, a zawarta w nich betanina (naturalny barwnik) ma działanie przeciwutleniające, wspomaga walkę z niektórymi nowotworami oraz przywraca siły po chemioterapii. Sok z buraka można pić również profilaktycznie, a nawet jest to wskazane, podobnie jak picie innych soków i regularne jedzenie owoców i warzyw. Pamiętajmy, że każdego dnia powinniśmy spożywać przynajmniej 400 g owoców i warzyw, a szklanka soku (200 ml) stanowi pełnowartościową ich porcję. Jeśli będzie to sok z buraka, oprócz witamin i aminokwasów zapewnimy sobie solidną dawkę potasu, który wspiera układ nerwowy oraz krwionośny.

image processing20201120 11526 27haah
Burak dla sercowców, ciężarnych i seniorów
Buraki powinny być na stałe obecne w diecie osób z nadciśnieniem i cierpiących na choroby układu krążenia. Zawarta w nich betanina obniża poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych i pomaga unormować poziom cholesterolu. Jedzenie buraków wpływa pozytywnie na produkcję krwi, a dzięki dużej ilości folianów także na wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży. Foliany odgrywają również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Niedostateczne spożycie folianów może znacząco wpływać na odpowiedź odpornościową organizmu, hamując aktywność komórek odpornościowych.[2] W dodatku kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ wpływa na powstawanie neuroprzekaźników takich jak dopamina, adrenalina i noradrenalina, co decyduje nie tylko o naszym zdrowiu fizycznym, ale również samopoczuciu. Warto wspomnieć też o obecnych w burakach naturalnych azotanach, które korzystnie oddziałują na przepływ krwi w mózgu, przez co opóźniają demencję.
[2] Mikkelsen K., Apostolopoulos V. (2019) Vitamin B12, Folic Acid, and the Immune System. W: Mahmoudi M., Rezaei N. (eds) Nutrition and Immunity. Springer, Cham

Burak nie tylko na barszcz
Za burakiem w diecie przemawia także niska kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne. Myli się ten, kto uważa, że buraki nadają się wyłącznie na barszcz, chłodnik lub jako dodatek do kotleta. Burak radzi sobie świetnie także w nowoczesnej kuchni, sprawdzając się w mniejszych i większych eksperymentach. Nikogo nie dziwi jego obecność w sałatkach, smoothie czy hummusie. Sok z buraka też nie musi być zawsze taki sam – może być sok kiszony lub nie, jednoskładnikowy z buraka lub z dodatkiem soku z jabłek lub innych owoców czy warzyw. Każdy jest pyszny i zdrowy, a piękna soczysta buraczana barwa zachęca do delektowania się sokiem.
Buraki znakomicie rosną w polskim klimacie, równie dobrze się przechowują, więc nie zapominajmy o ich korzystnych właściwościach – zadbajmy, by począwszy od tegorocznego Dnia Buraka, był coraz częściej obecny w naszej diecie.
Więcej informacji na www.apetytnapolskie.com

Browar Fortuna Złotym Medalistą

Fortunatus Flanders Red Ale z Browaru Fortuna w Miłosławiu otrzymał złoty medal w jednej z najbardziej prestiżowych kategorii - Wood nad Barrel Aged Sour Beer. Jest to już trzeci medal dla Browaru Fortuna otrzymany w najważniejszym w Europie konkursie piwnym - European Beer Star. W tym roku oceniano ponad 2000 piw z 42 krajów, a jury składające się z 72 piwnych sommelierów opiniowało 70 stylów piwa.

images222

 

Piwa z Miłosławia od lat nagradzane
Wielkopolski Browar Fortuna, który warzy piwa Fortuna, Miłosław, Komes i Fortunatus, od lat zdobywa uznanie na konkursach piwnych zarówno polskich jak i zagranicznych. W tym roku nie mogło być inaczej. Światowa nagroda – złoty medal dla piwa Fortunatus Flanders Red Ale potwierdza, że piwo warzone w Miłosławiu jest jednym z najlepszych piw na świecie. Prestiżowy Konkurs European Beer Star cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, a świadczy o tym fakt, że w tegorocznej edycji pomimo pandemii wzięło udział ponad 2000 piw warzonych w 42 krajach.
Złoty Medal European Beer Star to dla Browaru Fortuna absolutnie wielkie wyróżnienie i powód do dumy – komentuje Krzysztof Panek, jeden z twórców receptur piw warzonych w browarze. Po raz kolejny doceniono naszą pracę i pasję. To przede wszystkim uznanie dla browarników z Miłosławia i potwierdzenie dla naszych Konsumentów, że wybierając Fortunatus Flanders Red Ale rzeczywiście sięgają po najlepsze piwo na świecie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tej nagrody – dodaje Krzysztof Panek.

Mistrzowski Fortunatus Flanders Red Ale (7,77% alk. ekstrakt 15%) to kwaśne piwo w stylu rodem z Belgii, z Flandrii. Uwarzone w styczniu 2018 roku – wyróżnia się najdłuższym, 30–miesięcznym procesem produkcji. Charakterem przypomina czerwone, wytrawne wino, a jego profil smakowy to efekt bogatej kompozycji słodów i pracy wielu mikroorganizmów. Zakwaszane na etapie fermentacji mieszanej, następnie wtórnie fermentowane w beczkach przez dzikie drożdże z okolic Beersel w Belgii. Intensywnie winne i owocowo-kwaśne, z subtelną kontrą słodyczy. Finisz wytrawny, z nutami drewna i końskiej derki.
Piwo leżakuje w Beczkowni Fortuny - dedykowanemu budynkowi na terenie browaru poświęconemu wyłącznie na leżakowanie piwa w drewnie. Powstają tu wyjątkowe piwa barrel aged – starzone w drewnianych beczkach po szlachetnych trunkach, m.in. czerwonym winie z francuskich winnic, whisky czy słynnym koniaku Martell. Beczkownia nastawiona jest na leżakowanie piwa bez ściśle nałożonego harmonogramu, a o dacie rozlewu decydują regularne degustacje. Unikalność produktów miłosławskiego browaru podkreśla fakt, że każda butelka opuszczająca beczkownię jest ręcznie butelkowana, etykietowana oraz numerowana. Beczkownia, z powodu używanych tam kultur dzikich drożdży, mogących łatwo przenieść się na otwartą fermentację browaru, została ulokowana w oddzielnym budynku, będącym historycznie stajnią. Prace w beczkowni nadzoruje i w dużej mierze wykonuje osobiście piwowar Marcin Ostajewski, który zajmuje się projektem leżakowania piw w drewnie od rozpoczęcia swojej pracy w Browarze Fortuna w roku 2017.

Do tej pory beczki opuściły trzy piwa z serii Fortunatus oraz Komes Wymrażany Barley Wine, z serii piw wymrażanych. Te pierwsze, mimo przynależności do różnych gatunków, łączy użycie dzikich szczepów drożdży oraz bardzo długi czas dojrzewania wynikający z chęci osiągnięcia wymiernych efektów ich powolnej pracy. Nagrodzone na tegorocznej edycji European Beer Star piwo Fortunatus III: Flanders Red Ale BA, od uwarzenia czekało na rozlew ponad 30 miesięcy.

Komes Wymrażany Barley Wine to początek drugiej serii piw z beczkowni. Każde z nich powstaje poprzez zamrożenie i usunięcie części wody z piw z serii Komes oraz późniejsze leżakowanie w beczkach, tym razem jednak bez obecności dzikich drożdży. Pierwsze piwo z tej serii powstało w roku 2019 na bazie piwa Komes Barley Wine, nagrodzonego zresztą srebrem na European Beer Star 2018. Kolejne, już leżakujące w beczkach po szkockiej single malt Glen Moray, ujrzy światło dzienne na początku przyszłego roku. Jest to piwo stworzone z zatężania piwa Komes Porter i, podobnie jak jego poprzednik, będzie zawierać ok. 20% alkoholu.

 

Coca-Cola w papierowej butelce

W ramach swojej globalnej inicjatywy „Świat Bez Odpadów” koncern Coca-Cola zaprezentował prototyp papierowej butelki stworzonej we współpracy z duńskim startupem Paboco Pioneer. Tak zwana PlantBottle w 30% wytworzona jest z surowców pochodzenia roślinnego, a w 100% nadaje się do recyklingu.

Czytaj więcej...

Sandomierz: Sadownicy zakończyli zbiór jabłek

Zakończył się zbiór jabłek w powiecie sandomierskim. W tym roku zbiory są mniejsze. Ostatecznych podsumowań jeszcze nie ma, ale szacuje się, że jabłek może być nawet o połowę mniej, niż zwykle w tym rejonie - informuje radio.kielce.pl.

Powodem mniejszych zbiorów są wiosenne przymrozki, które na terenach nadwiślańskich spowodowały nawet 100 proc. strat.

- Szczególnie dotknięte w ten sposób zostały gminy: Zawichost, Dwikozy, Koprzywnica, Samborzec i Łoniów. Tak więc w tym roku tylko połowa sadowników z naszego powiatu może być zadowolona z sezonu - powiedział starosta sandomierski Marcin Piwnik.

028763 620

Starosta dodał, że z powodu epidemii koronawirusa w tym roku zaobserwowano mniejsze zainteresowanie grup producentów kupowaniem jabłek od sadowników. Rok temu nawet zrzeszenia sadowników z okolic Grójca kupowały od sandomierskich sadowników duże ilości owoców.

 

Jesienna odsłona kampanii makaronu Lubella Jajeczna!

2 listopada ruszyła nowa kampania promocyjna makaronu Lubella Jajeczna. Marka w nowej odsłonie będzie obecna zarówno w telewizji, jak i na nośnikach outdoorowych.

W nowej kampanii marka odsłania swoje najlepsze atuty. Jej bohaterką jest Pani Barbara, gospodyni domowa, która co niedzielę, chcąc sprawić radość rodzinie, przygotowuje rosół. A jak rosół, to tylko z pysznym makaronem. Bohaterka spotu kiedyś sama robiła makaron, ale teraz już nie musi, ponieważ wybrała Lubellę Jajeczną – makaron, który w składzie ma 5 jaj. Lubella Jajeczna smakuje jak makaron robiony w domu, a to sprawia, że jest idealnym wyborem do tradycyjnego rosołu.

LUB15JA PL TO250G NITKI V01 22 4

Nową reklamę Lubelli Jajecznej będzie można zobaczyć w telewizji. Dodatkowo marka będzie obecna z billboardem sponsorskim przy najpopularniejszych polskich serialach – „M jak miłość” i „Na dobre i na złe”. Kolejnym elementem kampanii jest outdoor. Lubellę można będzie zobaczyć na kilkuset nośnikach w całym kraju.

Spoty do obejrzenia:
Lubella Jajeczna 15s https://youtu.be/tVpQVUYxp1g

 

Carlsberg zmienia barwy i rozdaje nagrody fanom piłki nożnej

Marka Carlsberg już po raz kolejny zaprasza swoich konsumentów do udziału w konkursie nawiązującym do wieloletniego partnerstwa z Liverpool F.C. Do wygrania jest koszulka z podpisami zawodników Klubu, piłki oraz zgrzewki piwa Carlsberg w czerwonych puszkach z limitowanej serii z designem Liverpool. Konkurs rusza 12 października.

Czytaj więcej...

8 powodów, dla których warto jeść warzywa i owoce

16 października swoje święto obchodzą… warzywa i owoce. Dlaczego warto je celebrować? Ponieważ często zapominamy, że codzienna dieta powinna obfitować w te produkty i należy po nie sięgać jak najczęściej, nie tylko od święta. W ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” prezentujemy najważniejsze powody, dla których warto jeść warzywa i owoce.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

engineering

moeschle

vimax

Ekomix

sitspoz