1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

 

Baner Bacif 2

banerLINKEDIN2

Wydarzenia

Znakowanie enzymów - szkolenie

Enzymy spożywcze są składnikami powszechnie stosowanymi w produkcji i przetwarzaniu żywności, m.in. w produktach piekarskich, wyrobach alkoholowych, serach czy sokach owocowych. Mogą być otrzymywane różnymi metodami (np. na drodze ekstrakcji lub fermentacji) i pełnić w niej różne funkcje. Stosując enzymy należy pamiętać także o ich poprawnej deklaracji na etykiecie produktu. Analiza produktów znajdujących się w obrocie pokazuje, że to zadanie bywa trudne dla wielu podmiotów branży spożywczej.
Podstawowe zasady dotyczące deklarowania enzymów w środkach spożywczych określa rozporządzenie PE i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nie daje ono jednak precyzyjnej odpowiedzi na szereg wątpliwości, które zgłaszają producenci.

Czytaj więcej...

Fiskus zagraża polskiej branży owocowo-warzywnej

Planowane podwyżki VAT do 23 proc. na napoje owocowo-warzywne osłabią kondycję wielu sadowników, rolników oraz producentów soków. Uderzy to również po kieszeni konsumenta, zaczniemy też pić więcej soków ze sztucznymi ulepszaczami. Takie wnioski płyną z analizy Instytutu Staszica, poświęconej skutkom planowanego wprowadzenia wyższej stawki VAT na soki owocowe oraz niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi co najmniej 20 proc.

Czytaj więcej...

Nutraceutyki - moda czy potrzeba

Rynek nutraceutyków rozwija się bardzo dynamicznie. Obecnie segment żywności funkcjonalnej i nutraceutyków należy do najdynamiczniej rozwijających się działów przemysłu spożywczego. Roczną wielkość sprzedaży liczy się już nie w milionach, lecz w miliardach dolarów. Nutraceutyki, to składniki biologicznie aktywne, które mogą występować w żywności funkcjonalnej lub oddzielnie, i wywierają udokumentowany i korzystny wpływ na zdrowie poprzez ich udział w procesach metabolicznych. Zasadniczą cechą nutraceutyków jest ich naturalne pochodzenie. W przeciwieństwie do żywności funkcjonalnej, nutraceutyki dostępne są w postaci tabletek, syropów, proszku, kapsułek zawierających wyizolowane z pożywienia substancje aktywne, których pozytywne działanie na organizm znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych.

Czytaj więcej...

ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI - SZKOLENIE 27.03.2019 r.

Od dzisiaj można się zgłaszać na szkolenie:
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI 1169/2011
aktualności, interpretacje, podejście inspekcji, przegląd orzecznictwa”
na podstawie przykładów z rynku
27 marca 2019 r., Warszawa Hotel Intercontinental

Czytaj więcej...

Nowe, odświeżone i optymistyczne oblicze Somersby

Somersby prezentuje odświeżone opakowania i wdraża nową platformę komunikacyjną pod hasłem „Isn’t that wonderful”. Nowa idea kreatywna podkreśla, że Somersby jest marką optymistyczną, pełną energii, otwartą, i wyznaczającą trendy.

Czytaj więcej...

Uprawiasz sport? Zobacz, jak się odżywiać, by wzmocnić efekty treningu

Informacje, jakie otrzymujemy z różnych źródeł na temat prawidłowego żywienia, mogą przyprawiać o ból głowy. Jeść węglowodany, bo są potrzebne jako energia na trening, czy też nie, bo od nich przytyjemy? Ile białka powinno znaleźć się w diecie aktywnego nastolatka? Jaką rolę odgrywa tłuszcz, a jakie znaczenie mają antyoksydanty zawarte w warzywach i owocach? Justyna Mizera, dietetyk sportowy i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, wyjaśnia, jak zadbać o właściwą dietę, rozpoczynając aktywność sportową.

Czytaj więcej...

Druga edycja The Brewers of Europe Forum już w czerwcu w Antwerpii

W dniach 3-4 czerwca 2019 roku, w Antwerpii odbędzie się druga edycja The Brewers of Europe Forum. Podczas wydarzenia spotykają się przedstawiciele browarów z całej Europy. Po niezwykle udanej pierwszej edycji Forum, organizatorzy przygotowali jeszcze bardziej atrakcyjny program i dłuższą listę ekspertów.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

Ekomix

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

sitspoz