1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

PTTŻ a konferencje i sympozja naukowe w pierwszej połowie 2022 cyklu

W roku 2022 zgodnie ze statutowymi przesłankami Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, PTTŻ współorganizuje konferencje i sympozja (https://www.pttz.org/pl/aktualnosci/konferencje.html). Poniżej zaprezentujemy wybrane tematy.

1. VI Sympozjum Naukowe z cyklu „Bezpieczeństwo Żywnościowe i Żywności”

25 - 27 kwietnia 2022 r. Kiry pod Zakopanem, Ośrodek SGGW – Marymont

https://www.pttz.org/images/Konferencje/2022/Komunikat_Bezpieczestwo_2022.pdf 

W imieniu Komitetu Naukowego zaprasza prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, autorka opracowań książkowych, w tym o aspektach bezpieczeństwa żywności.

 2. XXVI Sesję Naukową Sekcji Młodej Kadry Naukowej „Żywność dzisiaj - lokalna czy globalna? Tradycyjna czy innowacyjna?” i IXth International Session of Young Scientific Staff ”Nowadays food - local vs. global? Traditional vs. innovative?”

Dwudniowa sesji - polskojęzycznej (19. maja 2022 r.) i anglojęzycznej (20. maja 2022 r.). Poznań, strona internetowa: https://smkn2022.pl/ 

3. „Nauka Gospodarce 2022” Konferencja Naukowa "Partnerstwo nauki i przemysłu źródłem rozwoju" 09-10 czerwca 2022 r., Poznań w BIOCENTRUM Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: Strona internetowa: http://www.pttzow.up.poznan.pl/konferencja 

Konferencja jest połączona z 60-leciem Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

DP

Nowy podmiot CPPO szuka miejsca w polskich realiach gospodarczych

Centrum Obsługi Przedsiębiorcy w Łodzi zorganizowało dwuetapowy konkurs promocyjny dla realizatorów projektów z lat 2014-2020 ( https://bit.ly/3s7gdYC): UNIJNY PROJEKT PERSPEKTYWY. Zakładał on zmobilizowanie się samych beneficjentów realizowanych projektów w regionie łódzkim.

Pierwszy etap wyłonił 16 uczestników, którzy m.in. w zgłoszeniach przygotowali opisy i wykorzystali fotografie wykonane przy okazji prowadzonych prac. Projekt na budowę obiektu badawczo-rozwojowego „Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych”, CPPO zgłoszony przez Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy dostał numer 14 (na 16 zakwalifikowanych).

W drugim etapie konkursu w lutym 2022 głosowali pełnoletni internauci. Po ogłoszeniu wyników projekt przetwórczego centrum owoców i warzyw został sklasyfikowany już jako trzeci ( https://cop.lodzkie.pl/aktualne-wiadomosci/1025-wyniki-konkursu-promocyjnego). Oby otwarte centrum służyło dobrze producentom owoców i warzyw chcącym przetworzyć je na smaczne, zdrowe i trwałe produkty. A prace badawczo – rozwojowe ? Zacytujmy ostatnie zdanie ze zgłoszenia. „Działania w ramach projektu, w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw, mają doprowadzić do urynkowienia działalności badawczo-rozwojowej skierniewickiego Instytutu oraz być odpowiedzią na potrzeby rynku i konsumentów poszukujących żywności bezpiecznej, funkcjonalnej i najlepszej jakości!”

 

13 mitów i ciekawostek o piwie

Po raz kolejny powraca Warszawski Festiwal Piwa. Szczęśliwa, 13. edycja festiwalu jest zaplanowana na 24-26 marca. Z tej okazji Paweł Leszczyński, organizator i pomysłodawca Warszawskiego Festiwalu Piwa oraz prezes stowarzyszenia Wolny Kraft przedstawia 13 mitów i ciekawostek o piwie.

Czytaj więcej...

Startują loterię podkapslowe marek Kasztelan, Bosman i Piast

Wystartowały kolejne edycje loterii podkapslowych marek piw należących do Carlsberg Polska. Od 1 lutego br. w wybranych sklepach na terenie całego kraju dostępne będzie piwo Kasztelan Jasne Pełne w promocyjnych butelkach, na Dolnym Śląsku – promocyjne puszki i butelki Piasta Wrocławskiego, a na Pomorzu Zachodnim loterię rozpoczyna piwo Bosman. Nagrody zostały ukryte pod kapslami i kluczykami.

Czytaj więcej...

Grupa Hortex: Branża napojowa ma za sobą trudne miesiące

- Usprawniliśmy procesy decyzyjne i procesy wdrażania nowych produktów. Dokonaliśmy kilku reformacji produktowych tam, gdzie to możliwe. Ale rosnąca presja kosztowa zmusza nas do jeszcze wnikliwszej kontroli każdej naszej aktywności, ponieważ środowisko stało się mniej przewidywalne - mówi Piotr Chęcielewski członek zarządu Jurajska SA i dyrektor marketingu firmy Hortex.

Czytaj więcej...

Rynek wina 2022. Sukces win musujących. Trendy i wyzwania

Rok 2022 będzie ogromnym wyzwaniem, jeśli chodzi o dostępność wina z najbardziej znanych i lubianych regionów winiarskich. Wszystko z powodu niższych zbiorów spowodowanych niesprzyjającymi warunkami pogodowymi.Tylko najwięksi producenci, mający ogromne zasoby, będą w stanie zaspokoić potrzeby chociażby w obszarze prosecco - mówi Joanna Semczuk, członek zarządu, dyrektor ds. handlu i logistyki w firmie Henkell Freixenet Polska

Czytaj więcej...

logo sigma

Baner Moeschle Polska

vimax

Ekomix

sitspoz