1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7



Brau19 728x90 PL

Wydarzenia

Potrzebna jest większa świadomość dotycząca alkoholu

W Polsce nadal mamy do czynienia ze zbyt niską świadomością społeczeństwa na temat alkoholu. Kojarzymy z nim zwłaszcza napoje spirytusowe - z badania przeprowadzonego przez IBRiS wynika, że niemal bezspornie jako alkohol są traktowane wódka (według 97 proc. fachowców od rozwiązywania problemów alkoholowych oraz 88 proc. Polaków) i whisky (według 94 proc. fachowców oraz 82 proc. ogółu społeczeństwa). Tymczasem zastanawia fakt, że zdecydowanie mniejszy odsetek Polaków uznaje jednoznacznie za alkohol wino (53 proc.), piwo (46 proc.), piwo smakowe (35 proc.) oraz cydr (29 proc.). W grupie fachowców ten odsetek jest wyższy (odpowiednio: 78 proc., 75 proc., 64 proc. i 57 proc.). Polacy nie mają także zbyt dużej świadomości dotyczącej ilości alkoholu w danej jednostce objętości. Aż 63 proc. badanych Polaków twierdzi, że w 50 ml kieliszku wódki jest więcej czystego alkoholu etylowego niż w półlitrowej butelce piwa (13 proc.), gdy w rzeczywistości w obydwu przypadkach mamy do czynienia z podobną ilością.

Czytaj więcej...

Brak zgody na nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi

Wystąpienia Jana K. Ardanowskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz przedstawicieli Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, z prezesem Markiem Niechciałem na czele, podczas konferencji prasowej w dniu 24 lipca br., dowodzą, że oba te naczelne organy są zdeterminowane, aby skuteczniej zwalczać wszelkie przypadki wykorzystywania przewagi kontraktowej, jaką wobec słabszych ogniw w łańcuchu dostaw żywności na rynek stosują podmioty silniejsze. Jak stwierdził minister J.K. Ardanowski, troska o interesy tych słabszych ogniw, a takimi w polskich warunkach są rolnicy, jest jednym z podstawowych zadań państwa. Podkreślił przy tym, że słabość ta nie wynika z zapóźnień technologicznych lecz z utrzymującego się nadal słabego stopnia zorganizowania polskich rolników. W efekcie, ograniczonej liczbie silnych podmiotów skupujących surowce rolne do przetwórstwa odpowiada liczna rzesza dostawców. Z kolei, pozycja samych przetwórców jest znacznie słabsza od pozycji wielkich sieci handlowych.

Czytaj więcej...

Tymbark z nową festiwalową strefą

W tym roku Tymbark był obecny na Open’er Festival z nową dedykowaną strefą KOCHAJ ŻYCIE. Dwupiętrowa zielona przestrzeń chilloutu zachęcała do spotkań i odpoczynku między koncertami. Specjalnie zaaranżowane miejsce w roślinnym klimacie pozwalało zrelaksować się w otoczeniu zieleni, kwiatów oraz festiwalowych grafik zaprojektowanych przez artystę ilustratora Whyducka.
Open’er Festival co roku przyciąga do Gdyni dziesiątki tysięcy miłośników dobrej muzyki. Fani z całej Polski i z zagranicy spotykają się na koncertach światowej sławy gwiazd. Na tym wydarzeniu ponownie nie mogło zabraknąć Tymbarku, który tym razem przygotował dla festiwalowiczów nową, zieloną strefę chilloutu.

Czytaj więcej...

Mistrz Cydru 2019 – rusza konkurs na najlepszy cydr!

Już po raz trzeci Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru ogłasza konkursu na najlepszy, domowy cydr – Mistrz Cydru 2019. Do udziału zaprasza wszystkich cydrowników – zarówno amatorów, jak i producentów, którzy pragną zaprezentować swoje wyjątkowe produkty. Kto zostanie tegorocznym zwycięzcą? Przekonamy się już 21 września br. podczas Lubelskiego Święta Cydru. Konkurs jest doskonałą okazją dla wszystkich cydrowników do zaprezentowania swoich wyrobów przed profesjonalnym jury, które w tym roku będzie miało charakter międzynarodowy, gdyż w jego skład wejdą m.in. producenci cydru z Hiszpanii.

Czytaj więcej...

Co ma wspólnego Feniks i piwo Grimbergen?

Mityczny Feniks to symbol wiecznie odradzającego się życia. Powstający z popiołów ptak stał się także symbolem opactwa w Grimbergen w Belgii, w którym 900 lat temu powstało piwo Grimbergen. Legenda Feniksa i historia opactwa przeplatają się w najnowszym spocie marki, który od dziś emitowany jest w serwisach VOD oraz w Internecie,
w ramach kampanii banerowej. Spot prezentuje historię opactwa, które mimo wyzwań i przeciwności losu przetrwało do dziś. Ojcowie Norbertanie z Grimbergen od 900 lat strzegą receptury, dzięki której powstaje wyjątkowe, aromatyczne piwo doceniane przez koneserów na całym świecie.

Czytaj więcej...

Polskie warzywa i owoce – na szczęście i dobre… życie!

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Przypomina o tym również Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspert ds. żywienia III edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, której celem jest promocja spożycia polskich warzyw
i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.

Czytaj więcej...

Selektywna zbórka opakowań kartonowych do żywności płynnej

Zagadnienie selektywnej zbiórki odpadów to od kilku lat jeden  z najbardziej palących problemów społecznych, który jest szeroko omawiany przez samorządy  i ekspertów, podejmowany przez organizacje rządowe i pozarządowe, często poruszany w mediach. Fundacja ProKarton postanowiła przyjrzeć się sprawie u podstaw systemu, czyli w regionalnych zakładach zajmujących się sortowaniem odpadów komunalnych, do których odpady, zarówno te posegregowane, jak i nieposegregowane, trafiają prosto z gminnych systemów zbiórki. W badaniu ankietowym, zrealizowanym na zlecenie Fundacji, wzięło udział 25 RIPOK-ów z całej Polski. Uzyskano informacje, ile z nich wybiera kartoniki do płynnej żywności (DPŻ), jaki jest najpopularniejszy sposób ich selekcji, dlaczego nie wszystkie instytucje decydują się na ich wysortowywanie oraz jakie są uwagi RIPOK-ów do samego procesu.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

vimax

Ekomix

sitspoz