Wydarzenia
Piwo będzie droższe. Browary zapowiadają podwyżki cen
Podwyżki cen zapowiadają zarówno potentaci niemieckiej branży browarniczej, jak i lokalni wytwórcy. Wzrost kosztów tłumaczą jednoczesnym wzrostem cen surowców do produkcji (jęczmień browarniczy i słód), energii, transportu oraz opakowań. Nawet drewniane palety, służące do transportu piwa, podrożały ponad dwukrotnie – wylicza "Die Welt".
Carlsberg Polska zakończył 8. edycję programu InicJaTyWy
W ramach 8. edycji Programu Grantowego InicJaTyWy realizowanego przez Carlsberg Polska w sąsiedztwie browarów Kasztelan i Okocim powstało 10 inicjatyw służących lokalnej społeczności.
Do tegorocznej edycji Programu Grantowego InicJaTyWy organizacje zgłosiły ponad 30 ciekawych projektów. Do drugiego etapu, czyli głosowania internautów, zakwalifikowały się 24 inicjatywy, z których wyłoniono 10 zwycięskich projektów. Ich autorzy – lokalne organizacje i instytucje z Brzeska, Sierpca i ich okolic – otrzymały w sumie 100 tys. złotych na realizację swoich pomysłów.
Ekologiczne inicjatywy dla lokalnych społeczności
- Od 8 lat wspieramy działania potrzebne lokalnym społecznościom. W tym roku były to projekty m.in. związane z tworzeniem miejsc do rekreacji, zakupem urządzeń ratujących zdrowie i życie, produkcją eko-energii, rewitalizacją zieleni i edukacją ekologiczną. 6 inicjatyw zostało zrealizowanych w kategorii działań na rzecz poprawy świadomości ekologicznej – tematu, który w dzisiejszych czasach jest priorytetem dla nas wszystkich – mówi Beata Ptaszyńska-Jedynak, dyrektor ds. komunikacji w Carlsberg Polska.
W tym roku w okolicach Browaru Kasztelan w Sierpcu zrealizowane zostały projekty: zakup urządzeń AED dla lokalnych jednostek OSP, stworzenie Osiedlowej Strefy Relaksu, Koło Wędkarskie „Kasztelan” stworzyło ekologiczną altanę z tablicami informacyjno-edukacyjnymi, odbyła się również akcja „Sprzątamy Sierpienicę - jej piękną okolicę”, a w lokalnym radiu powstał cykl audycji edukacyjnych „Czyste środowisko to dobre samopoczucie, zdrowie i piękno przyrody - DBAJ O NIE!” dotyczących wpływu wytwarzanych opakowań na zanieczyszczenie środowiska.
W powiecie brzeskim – Browar Okocim – zrealizowano projekty rewitalizacji zieleni miejskiej na Brzeskim Rynku, montażu instalacji fotowoltaicznej w OSP Łoniowa, Koło Gospodyń Wiejskich "Szpilki" w Buczu założyło również eko-kuchnię w Domu Ludowym oraz przeprowadziło akcję edukacyjną „Jak być bardziej EKO”, a w tej samej miejscowości OSP Bucze przeprowadziło akcję montażu koszy i tablic edukacyjnych nt. segregowania śmieci, z kolei w Brzesku odbyło się sprzątanie i akcja edukacyjna pn. „EkoSiatkarze sprzątają świat”.
Program grantowy InicJaTyWy powstał w 2014 r. W czasie ośmiu edycji zrealizowano 69 projektów, na łączną kwotę 600 tys. złotych. Tegorocznym partnerem akcji była firma Interseroh.
W imieniu Redakcji, serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w nieodpłatnym webinarium
„Pakiet Fit for 55 i “ślad węglowy” – wyzwania dla konkurencyjności Przemysłu fermentacyjnego i Owocowo-Warzywnego”, które odbędzie się w dniu 23 listopada godz. 11.30.
Organizatorem jest Stowarzyszenie im. prof. Żmijewskiego, we współpracy z naszą Redakcją.
Warsztat ekspercki ma na celu przedstawienie kluczowych wyzwań ujętych w nowo przyjętych kierunkach polityki klimatycznej i pakietu „Fit for 55” oraz wskazanie najistotniejszych potrzeb branży w tym zakresie.
Kluczowe wnioski i potrzeby uczestników webinaru zostaną zaprezentowane na początku grudnia zarówno na spotkaniu zespołu eksperckiego „Fit for 55” Ministerstwa Klimatu i Środowiska oraz nowemu Ministrowi Rolnictwa w ramach działań statutowych Stowarzyszenia, aby wesprzeć sektor (projekty pilotażowe, dofinasowania, inne) we wzmocnieniu jego konkurencyjności w świetle zachodzących zmian.
Link do rejestracji:
Kongres Bezpieczeństwa Żywności 2021
Tegoroczna 8 edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności pod hasłem "Future of Food"
W ramach wydarzenia odbędzie się konferencja obejmująca m.in. udział:
– W ciekawych prelekcjach i panelach dyskusyjnych dotyczących najnowszych potrzeb firm w zakresie innowacji w sesjach: certyfikacja, logistyka, opakowania, produkcja pierwotna, nowoczesne technologie,
– W prezentacjach produktów, usług i rozwiązań technologicznych ukierunkowanych na rozwój innowacji produktowych.
Kongres odbędzie się 18 listopada 2021
Miejsce: Hotel ARCHE w Warszawie
Formuła wydarzenia: Hybrydowa
Wiecej informacji o Kongresie:
Rusza największa modernizacja w historii Browaru Pilsweizer
Browar Pilsweizer rozpoczyna największą w swojej historii modernizację, obejmującą zarówno sam zakład, jak i park maszynowy oraz cały budynek, w którym mieści się browar. Modernizacja linii produkcyjnej zwiększy moce wytwórcze browaru i pozwoli firmie produkować potencjalnie 100 tys. hektolitrów piwa rocznie.
Całość prac modernizacyjnych zaplanowana jest do wiosny 2022 roku. Obejmą one park maszynowy, w tym m.in. linię rozlewniczą do butelek i kegów, jak również cały budynek, w którym mieści się browar. Dzięki modernizacji linii produkcyjnej moce wytwórcze browaru wzrosną do 12 tys. butelek na godzinę, co pozwoli firmie przymierzyć się do produkcji 100 tys. hektolitrów piwa rocznie.
– To największa taka inwestycja w najnowszej historii browaru od kiedy stałem się w 2005 roku jego współwłaścicielem - mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu Browaru Pilsweizer S.A.
Prace będę przebiegały kilkuetapowo. Zainstalowanie nowych maszyn (m.in.depaletyzator, rozlewaczka, płuczka, etykietarka, kartoniarka) i połączenie ich taśmami, jak i samo zakończenie remontu hal produkcyjnych zaplanowane jest do końca bieżącego roku. Dalsze prace, w tym np. montaż nowego pasteryzatora tunelowego, potrwają do końca marca 2022 r.
- Nasz browar ma grubo ponad 200 lat tradycji, ale zaplanowana na najbliższe 5 miesięcy modernizacja przenosi nas jednocześnie do najwyższej ligi jeśli chodzi o automatyzację produkcji. Nowe linie produkcyjne zwiększą wydajność firmy do 12 tys. butelek na godzinę. Bez problemu będziemy mogli „atakować“ poziom 100 tys. hektolitrów piwa wytwarzanego rocznie – dodaje Andrej Chovanec - Ponadto z nową rozlewaczką i myjką do kegów będziemy w stanie produkować dużo więcej piwa dla naszych kontrahentów w kanale HoReCa, w jeszcze lepszej jakości niż do do tej pory.
Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.
W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer, a następnie Pilsvar.
Browar Pilsweizer jest najstarszym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu.
Więcej na: www.pilsweizer.com www.pilsvar.pl
W imieniu Redakcji, serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w nieodpłatnym webinarium
„Pakiet Fit for 55 i “ślad węglowy” – wyzwania dla konkurencyjności Przemysłu fermentacyjnego i Owocowo-Warzywnego”, które odbędzie się w dniu 23 listopada godz. 11.30.
Organizatorem jest Stowarzyszenie im. prof. Żmijewskiego, we współpracy z naszą Redakcją.
Warsztat ekspercki ma na celu przedstawienie kluczowych wyzwań ujętych w nowo przyjętych kierunkach polityki klimatycznej i pakietu „Fit for 55” oraz wskazanie najistotniejszych potrzeb branży w tym zakresie.
Kluczowe wnioski i potrzeby uczestników webinaru zostaną zaprezentowane na początku grudnia zarówno na spotkaniu zespołu eksperckiego „Fit for 55” Ministerstwa Klimatu i Środowiska oraz nowemu Ministrowi Rolnictwa w ramach działań statutowych Stowarzyszenia, aby wesprzeć sektor (projekty pilotażowe, dofinasowania, inne) we wzmocnieniu jego konkurencyjności w świetle zachodzących zmian.
Link do rejestracji:
Menager do Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych w Skierniewicach pilnie poszukiwany
Technolog żywności/inżynier procesowy/menadżer naukowy do Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (charakter jednostki B+R) pilnie poszukiwany!
Stopień naukowy dr lub wyżej bardzo mile widziany…
Poniżej link do ogłoszenia:
Seminarium Naukowe Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
Pierwsze w roku akademickim 2021/2021 Seminarium Naukowym Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności będzie miało tytuł "Metabolomika żywności na przykładzie związków polifenolowych". Wykład odnoszący się do analizy jakościowej i ilościowej polifenoli wygłosi pan dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR (współautor publikacji m.in. odnoszących się z przykładami badań dla brokuł głogu lub orzechów włoskich). Bezpłatne wydarzenie naukowe zobaczymy w ostatnią środę października (27.10.2021) o godzinie 13:00, na platformie ZOOM: https://us02web.zoom.us/j/84073537472
====================================
Lechendy wchodzą w EKO!
Lech od lat wspiera i promuje ochronę środowiska oraz inspiruje konsumentów do podejmowania eko działań. Tej jesieni marka powraca ze znaną aktywacją – quizem „Lechendy wchodzą w eko”, w którym do wygrania jest 10 tysięcy eko-bluz. Ich wzory, zaprojektowane przez Lechendy Streetartu nie tylko cieszą oko, ale niosą ważny przekaz.