1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Wydarzenia

Branża winiarska z nadzieją wita rok 2018

Nowy Rok napawa nadzieją, skłania do snucia planów i wytyczania celów. W branży winiarskiej ogromne nadzieje pokładane są w pracach niedawno powołanego Zespołu ds. Rozwoju Sektora Winiarskiego w Polsce oraz obietnicy premiera Mateusza Morawieckiego odnośnie likwidacji podatku akcyzowego na cydr. Jak duże ma to znacze-nie dla branży winiarskiej? Na co jeszcze liczy branża i przed jakimi wyzwaniami stoi?
Na te i inne pytania odpowiadają członkowie Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Czytaj więcej...

Nowe wersje znanych zaworów Mixproof — opracowane, aby sprostać wyzwaniom stawianym przez Twoją branżę

Alfa Laval Unique Mixproof High Alloy i UltraPure to nowe wersje zaworów, dostosowane do konkretnych potrzeb Twojej branży.

Bezpieczeństwo produktów i elastyczność procesów mających minimalny wpływ na środowisko naturalne to kwestie, o które koniecznie należy zadbać w higienicznej produkcji w branży spożywczej, farmaceutycznej, kosmetycznej, a także chemii gospodarczej.

Czytaj więcej...

Statystycznie Europejczyk wypija ponad 7 litrów polskiego piwa rocznie

Według najnowszego raportu Beer Statistics 2017, w ubiegłym roku Unia Europejska uwarzyła 400 mln hl piwa. Największy udział w jego produkcji miały Niemcy i Wielka Brytania. Trzecie miejsce na podium zajmuje Polska. Eurostat wyliczył, że na statystycznego mieszkańca Wspólnoty przypadło 76 litrów chmielowego trunku wyprodukowanego w europejskich browarach , z czego 7,8 litra to piwo uwarzone w Polsce. Eksport polskiego piwa rośnie nieprzerwanie od kilku lat.

Publikowany przez The Brewers of Europe raport Beer Statistics to doroczne opracowanie dotyczące produkcji i konsumpcji piwa w krajach unijnych oraz barometr europejskiego rynku piwa. A ten miewa się nieźle. Jak wynika z nowej edycji raportu, w 2016 r. unijne browary uwarzyły o 4 mln hl piwa więcej niż rok wcześniej, o ponad 2 mln hl wzrosła też konsumpcja złotego trunku. Biorąc pod uwagę oba te kryteria Polska plasuje się w ścisłej czołówce, będąc trzecim producentem i czwartym konsumentem piwa w Unii Europejskiej.

Czytaj więcej...

Śliwka kalifornijska nie tylko „od święta”

Od lat suszona śliwka kalifornijska zajmuje główną pozycję na przedświątecznych listach zakupowych. Polacy uwielbiają dodawać ją do potraw a ponad 50 proc. ankietowanych przyznaje,
że właśnie w czasie świątecznym używają ją najczęściej. Jednak z najnowszych badań wynika, że respondenci równie chętnie sięgają po nią jako przekąskę, czy dodatek w codziennej kuchni.
Z tegorocznych badań przeprowadzonych dla California Prune Board wynika, że utrzymuje się trend, w którym to śliwka suszona najczęściej używana jest w okresie świątecznym. Jednak coraz większa liczba ankietowanych deklaruje zakup tego produktu do codziennego użytku.

Czytaj więcej...

Aseptyczne pakowanie - fundamentem bezpiecznej żywności

Według opublikowanego ostatnio raportu dotyczącego aseptycznego pakowania (Aseptic Packaging Market: Global Industry Analysis, Trends, Market Size & Forecasts to 2023), skumulowany roczny wskaźnik wzrostu (CAGR) globalnego rynku opakowań aseptycznych wyniesie między 9,5% a 10,0% w okresie od 2017 do 2023 roku. W obliczu tak prężnie rozwijającego się rynku, producenci żywności stoją przed wyzwaniem zapewnienia najnowocześniejszych rozwiązań umożliwiających utrzymanie idealnie higienicznych warunków w procesie produkcji. Rozwiązaniem mogą być innowacyjne metody konserwacji i pakowania aseptycznego, które z pewnością skupią uwagę zwiedzających nadchodzące targi Anuga FoodTec, odbywające się w Kolonii w dniach 20-23 marca 2018 r.

Czytaj więcej...

Nielegalny rynek napojów spirytusowych

Analiza otoczenia prawnego, gospodarczego i społecznego

• Rynek napojów alkoholowych w Polsce jest wart 57 mld zł, z czego prawie 40% przypada na rynek wyrobów spirytusowych. Jednocześnie branża mocnych alkoholi jest jednym z ważniejszych płatników do budżetu państwa, gdyż generuje ok. 12,5 mld zł wpływów. Wysokie obciążenie podatkiem akcyzowym oraz specyfika mocnych alkoholi powodują, że sektor ten jest szczególnie narażony na występowanie zjawiska nierejestrowanej konsumpcji, czyli szarej strefy i czarnego rynku. Około 80% nielegalnych alkoholi stanowią właśnie napoje spirytusowe.

Czytaj więcej...

Święta z rzemieślniczym piwem

Piwa rzemieślnicze według różnych szacunków nie mają więcej niż 2 proc. udziału w polskim rynku piwa. Jednak ich wpływ na branżę i kulturę piwną w Polsce jest na tyle duży, że obala kolejne stereotypy, wprowadzając piwa nawet na bożonarodzeniowy stół. Inspiracje, podobnie jak cała piwna rewolucja, rodzą się w domowym zaciszu i dopiero stamtąd próbują zdobyć uznanie konsumentów.

Czytaj więcej...

Gratka dla miłośników piwa – do zdobycia butelki z limitowanej serii Pilsner Urquell!

Siedem lokali, pięć miast i jeden model butelki piwa. Jeden, za to niezwykły – o niestandardowej pojemności, dostępny w limitowanej liczbie, którego w dodatku nie można kupić w żadnym sklepie. Świętując swoje 175-lecie, Pilsner Urquell przygotował nową akcję, w ramach której w wybranych lokalach gastronomicznych do zdobycia będą wyjątkowe, jubileuszowe butelki piwa.
Tej jesieni kultowe piwo Pilsner Urquell obchodziło 175. urodziny. 5 października 1842 roku w browarze miejskim w czeskim Pilznie rozpoczęło się warzenie pierwszej partii piwa nowego typu – klarownego, złocistego lagera uzyskanego metodą dolnej fermentacji, który później stał się wzorcem dla wszystkich piw typu pils. 11 listopada można już było go skosztować i od tego czasu Pilsner Urquell nieprzerwanie cieszy się wielką popularnością na całym świecie.

Czytaj więcej...

Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT

CFS Zeichnung

Zimna, mikrobiologiczna
filtracja stabilizująca
system CFS NEO

180708 Added Value Calibration 180x380 static PL

Kompendium wiedzy o piwie