1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

czaja

Wydarzenia

Alkohole pod wpływem pandemii, piwo ucierpiało najbardziej (raport)

Kategorie alkoholowe od lat są największą częścią koszyka spożywczego kategorii FMCG monitorowanych przez NielsenIQ. W 2020 roku stanowiły niemal jedną trzecią jego wartości, a na alkohole wydaliśmy 39,2 mld, czyli o 7 proc. więcej niż rok wcześniej, choć kupiliśmy ich ilościowo mniej. Pandemia w różny sposób wpłynęła na poszczególne kategorie. Największe wzrosty odnotowały mniejsze kategorie jak whisky, gin, rum, tequila, ale kluczowy dla całego koszyka okazał się spadek kategorii piwa – wynika z raportu NielsenIQ.

Czytaj więcej...

Od dawna nie notowaliśmy tak wysokich cen mrożonych malin

W eksporcie mrożonych malin, po bardzo złym sezonie 2019/20, notowany jest silny wzrost produkcji i eksportu w sezonie 2020/21. Ceny malin są wysokie. W okresie VII-XII 2020 roku mieliśmy ceny na poziomie 2,06 EURO za kg (9,20 zł). W całym sezonie będzie to cena na poziomie 2-2,05 euro/kg – mówi w rozmowie z sadyogrody.pl dr hab. Bożena Nosecka, profesor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej -PIB w Warszawie.

Czytaj więcej...

Grupa Żywiec ma nowego prezesa

Grupa Żywiec od marca ma nowego prezesa zarządu. Na prośbę poprzedniego prezesa Francois-Xaviera Mahot rada nadzorcza podjęła uchwałę o odwołaniu go ze stanowiska i powołaniu na jego następcę Simona Amora - podają wirtualnemedia.pl.

127180 r0 940

Simon Amor rozpoczął karierę w Grupie Heineken (do której należy Grupa Żywiec) w 2016 roku jako dyrektora off trade i członek zespołu zarządzającego Heineken UK. Od lipca 2020 roku był dyrektorem zarządzającym brytyjskiego oddziału Heinekena.

Przed dołączeniem do Grupy Heineken Simon Amor pełnił różne funkcje zarządcze w ColgatePalmolive, w tym rolę grupowego dyrektora sprzedaży Wielkiej Brytanii i Irlandii (2014-2016), Dyrektora Sprzedaży Colgate-Palmolive Australia (2011 – 2014) i Dyrektora ds. Rozwoju Klientów w ColgatePalmolive Europe (2007-2010). Jest Absolwentem Uniwersytetu w Surrey (1991 – 1995).

Przyszłość tradycyjnego modelu żywienia – edukacja konsumentów poprzez systemy etykietowania żywności

Właściwe i zrównoważone odżywianie to troska o własne zdrowie, a zbilansowana dieta pomaga także uniknąć wielu chorób. Tradycyjne modele żywienia, takie jak dieta śródziemnomorska, stanowią niezbędne elementy walki z otyłością i chorobami cywilizacyjnymi. Promowanie zrównoważonego odżywiania, odpowiednio oznakowanej żywności i zdrowego stylu życia gwarantuje lepsze wyniki w dłuższej perspektywie, niż wykluczanie niektórych składników spożywczych z diety. Z tego powodu Ambasada Włoch w Warszawie zorganizowała 4 marca br. debatę z udziałem ekspertów z Włoch i Polski pt. „Przyszłość tradycyjnego modelu żywienia – edukacja konsumentów poprzez systemy etykietowania żywności”.

Czytaj więcej...

Codziennie pij Kubusia IMMUNO na odporność

W ostatnim czasie, gdy odporność ma kluczowe znaczenie, Kubuś wprowadził linię IMMUNO. To specjalnie opracowana kompozycja soków i przecierów owocowo-warzywnych z ekstraktami roślinnymi aceroli, dzikiej róży i czarnego bzu, które powszechnie znane są w budowaniu odporności. Wszystkie są bez dodatku cukru.

Czytaj więcej...

Poznań wiosenną stolicą polskiego wina!

WINO – Targi Polskich Win i Winnic już niebawem zadebiutują
na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Najlepsi producenci win, cydrów,
a także dostawcy technologii i sprzętów winiarskich zaprezentują swoje produkty i rozwiązania. Całość dopełnią komentowane degustacje oraz Wielki Konkurs Polskich Win, który wyłoni najlepsze trunki produkowane nad Wisłą.

Czytaj więcej...

logo sigma

engineering

moeschle

vimax

Ekomix

sitspoz