Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Spotkanie kierownictwa SITSpoż. z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi

23 stycznia przedstawiciele Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.) Kazimierz Zdunowski – Przewodniczący Rady Krajowej oraz Jan Oleksy – Prezes Zarządu Głównego spotkali się z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesławem Siekierskim. W rozmowie uczestniczyli również prof. Janusz Berdowski, Honorowy Przewodniczący Stowarzyszenia i Konrad Gwóźdź, Szef Gabinetu Politycznego Ministra.

Spotkanie miało na celu przedstawienie nowych władz Stowarzyszenia, omówienie aktualnych problemów branży spożywczej i przedstawienie propozycji, które mogłyby mieć pozytywny wpływ na branżę.

Rozmowa przebiegała w bardzo życzliwej i konstruktywnej atmosferze. Dotyczyła m.in. istotnego dla Polski problemu umowy z państwami Mercosur i rozszerzenia Unii Europejskiej o kraje z dużym potencjałem rolnym, ale niespełniające unijnych norm jakościowych, możliwości wykorzystania potencjału intelektualnego i dorobku przedstawicieli Stowarzyszenia przez organy doradcze przy Ministrze  oraz ustanowienia Dnia Pracownika Przetwórstwa Spożywczego i polskiego resortowego odznaczenia dla zasłużonych pracowników przetwórstwa spożywczego.

W Ministerstwie tworzony już jest Departament Przemysłu Spożywczego, a przedstawiciele Stowarzyszenia zostali zaproszeni do konsultacji prac formalno-prawnych.

Z uznaniem ministra Siekierskiego spotkała się propozycja Stowarzyszenia zorganizowania dwóch konferencji popularno-naukowych. Pierwsza dotyczyć ma napływu produktów rolno-spożywczych z krajów trzecich oraz skutków dla wspólnego rynku UE. Natomiast druga skupi się na konsekwencjach dla Wspólnej Polityki Rolnej ewentualnego rozszerzenia Unii Europejskiej. Konferencje pod patronatem MRiRW mają przybliżyć zainteresowanym organizacjom i mediom publicznym najbliższych i docelowych efektów umowy z krajami Mercosur i przewidywanego rozszerzenia UE. Ustalone zostały wstępne założenia obu spotkań, oraz wstępne daty oraz miejsce ich organizacji.

Przewidujemy, że już w maju tego roku zostaną uhonorowani pierwsi Zasłużeni Pracownicy Przetwórstwa Spożywczego.

Zarząd SITSpoż.

Reklama