Przejdź do treści
Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Których gatunków owoców i warzyw Polacy chcą jeść więcej?

Konsumenci zwracają coraz większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętniej poszukują żywności krajowej, lokalnej i sezonowej. Wg Kantar Polska 65% konsumentów, czyli 21 mln osób, zamierza w nadchodzącym sezonie jeść więcej polskich owoców i warzyw. Rekordowe 10 mln Polaków chce częściej kupować truskawki (30%) i jabłka (29%). Porównując wyniki podobnych badań sprzed roku, najbardziej wzrosła ilość deklaracji częstszego zakupu borówek (54%), truskawek (34%), malin (18,4%) i jabłek (18%).

Najnowsze badania pokazują, że jesteśmy coraz bardziej zmotywowani, by kupować to co lokalne i sezonowe. To efekt pracy dietetyków, kucharzy i influencerów. Popularyzacji wielu gatunków, a w przypadku owoców jagodowych, postrzegania wręcz jako żywność funkcjonalna (polskie superowoce). Pośrednio także rolniczych protestów, w wyniku których większą wagę przykładamy do pochodzenia kupowanej żywności.

Polacy zamierzają kupować znacznie więcej owoców i warzyw

W nadchodzącym sezonie Polacy zamierzają kupować znacznie więcej owoców i warzyw. 65% badanych zadeklarowało, że zamierza w nadchodzącym sezonie kupować je częściej niż dotychczas.

Wśród owoców konsumenci deklarują chęć częstszego spożycia truskawek (30%), jabłek (29%), czereśni (20%) oraz malin (18%), następnie:  śliwek (13,3%), gruszek (12,5%), borówek (11%), agrestu (5%), porzeczek (4,5%) i jagody kamczackiej (4,2%).

Reklama