„Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” (skrót: PFiOW) – najstarsze czasopismo (dwumiesięcznik) fachowe o profilu naukowo-technicznym na rynku (rok założenia 1957) dobrze znane kadrze menedżerskiej i technicznej branż: piwowarskiej, słodowniczej, chmielarskiej, winiarskiej, gorzelniczej, spirytusowej, soków i napojów bezalkoholowych, napojów funkcjonalnych, wód w opakowaniach, przetwórstwa owoców i warzyw oraz chłodni i zamrażalni owoców i warzyw.
Pismo nasze stanowi pomost między nauką a przemysłem, publikując prace przeglądowe oraz oryginalne badawcze, głównie o znaczeniu praktycznym. Oprócz artykułów naukowych publikujemy także relacje z konferencji branżowych i naukowych, targów branżowych, teksty techniczne, publicystyczne, wywiady i reportaże.
PFiOW” jest indeksowany w bazach: AGRO, Index Copernicus.
Czasopismo znajduje się w wykazie czasopism naukowych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Liczba punktów: 20.
Artykuły naukowe publikowane w czasopiśmie są oznaczane numerem DOI:10.15199/64…. , stanowiącym cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego.
Wersją pierwotną czasopisma jest wersja drukowana.
Treść czasopisma: zagadnienia związane z produkcją ww. branż przemysłu – innowacje technologiczne i produktowe, analizy i trendy rynkowe, ekonomika produkcji, prognozy, kierunki rozwoju branż, problemy surowcowe, bezpieczeństwo i jakość żywności, promocja i marketing, opakowania, zagadnienia prawne, ochrony środowiska, logistyki, wykorzystania odpadów produkcyjnych. Przedstawiamy działalność organizacji branżowych w Polsce i UE, obszerne relacje z sympozjów i konferencji branżowych oraz targów i wystaw.
Redakcja PFiOW wydaje od 2010 r. stały coroczny dodatek do nru październikowego „Piwa Regionalne”.
PFiOW ma w dorobku wydanie unikalnych poradników i in. fachowych publikacji, m.in.:
- Poradnik Piwowara,
- Poradnik Technologa Drożdży,
- Czterojęzyczny słownik fachowy z dziedziny piwowarsko-słodowniczej,
- Poradnik Gorzelnika,
- Monografia przemysłu spirytusowego w Polsce (2 części),
- Technologia winiarstwa owocowego i gronowego.
Czytelnicy: kadra zarządzająca, technolodzy, inżynierowie i pracownicy działów produkcyjnych, badań i rozwoju, kontroli i zapewnienia jakości, laboratoriów, zaopatrzenia, ochrony środowiska, marketingu i innych działów zarówno dużych firm, jak i sektora MSP ww. branż przetwórstwa spożywczego, a także: administracja rządowa, organizacje pozarządowe, jednostki kontrolujące i certyfikujące, laboratoria, wyższe uczelnie i placówki naukowo-badawcze, biblioteki, studenci wydziałów nauk o żywności, firmy handlowe.
Zasięg PFiOW – ogólnopolski. Sposób rozprowadzania: kolportaż pocztowy, wyłącznie w prenumeracie. Dodatkowo PFiOW jest dystrybuowany na konferencjach branżowych, sympozjach naukowych oraz targach i wystawach.
Na stronie www.sigma-not.pl można zakupić elektroniczną wersję artykułów od 2004 roku.
Bezpłatne, elektroniczne wersje obejmują roczniki 2007 r. i wcześniejsze.
Istnieje możliwość publikacji artykułów w formule Otwartego Dostępu (Open Access).
Więcej informacji na ten temat znajduje się w informacji dla Autorów.