Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Numer 04/2025

PFiOW 4_25

SPIS TRESCI

RYNEK

3   Ważna gałąź polskiej gospodarki pod presją (ZPPP)

16   Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami w sezonie 2024/2025

(A. Bugała)   

20    Polski  i światowy rynek porzeczek (Ł Zaremba)   

35   Ceny skupu owoców i warzyw w II kwartale 2025 r. (T. Smoleński, Ł. Zaremba)

36   Rynek owoców w czerwcu i lipcu 2025 (P. Kraciński, P. Stolarczyk)  

TECHNOLOGIE . PRODUKTY . JAKOŚĆ

Innowacyjne systemy rozpuszczania komponentów sypkich – rozwiązania firmy Ruland Engineering & Consulting w celu optymalizacji produkcji     

8   Parametry technologiczne słodów podstawowych i specjalnych (A. Gasiński, J. Paszkot, J. Kawa- Rygielska)

12   Drożdże do produkcji piw bez- i niskoalkoholowych (B. Stachowiak)

27 Określenie podstawowych parametrów fizykochemicznych cydru z jabłek klona hodowlanego JB    (D.  Olewnicki, A. Ciechońska, R. Reinke, E. Czumaj, A. Stankiewicz)  

32   Analiza zawartości polifenoli i antocyjanów w wybranych produktach   truskawkowych słodzonych cukrem i innymi substancjami słodzącymi (M. Kalinowska-Pacek, J. Szczepańska-Stolarczyk, K. Marszałek)

WYDARZENIA

25  75 lat IERiGŻ – PIB (MP)

LEGISLACJA

6   Oznaczenie miejsca pochodzenia głównego składnika na przykładzie piwa (D. Siedlecki)

26   System kaucyjny – co oznacza dla producentów soków (T. Wagner)

SERWISY INFORMACYJNE

38  Ze świata żywności (K. Bogacz)

40  Wieści konopne (K. Bogacz)

POŻEGNANIA

39  Wspomnienie śp. Halinki Sibilskiej  

 CONTENTS

MARKET

3   An important branch of the Polish economy under pressure (ZPPP)

16   Polish foreign trade of frozen fruits and vegetables in the 2024/2025 season (A. Bugała)   

20    Polish and global blackcurrant market (Ł Zaremba)   

35   Purchase prices of fruit and vegetables in the secend quarter of 2025 (T. Smoleński, Ł. Zaremba)

36   The fruit market in June and July 2025 (P. Kraciński, P. Stolarczyk)  

 TECHNOLOGY . PRODUCTS . QUALITY

4  Innovative systems for dissolving bulk components – solutions by Ruland Engineering & Consulting to optimize production

8   Technological parameters of basic and special malts (A. Gasiński, J. Paszkot, J. Kawa- Rygielska)

12   Yeast for the production of non- and low-alcohol beers (B. Stachowiak)

27 Determination of basic physicochemical parameters of cider from cultivated clone apples JB    (D.  Olewnicki, A. Ciechońska, R. Reinke, E. Czumaj, A. Stankiewicz) 

32   Analysis of the polyphenol and anthocyanin content in selected strawberry products sweetened with sugar and other sweetening agents (M. Kalinowska-Pacek, J. Szczepańska-Stolarczyk, K. Marszałek)

 EVENTS

25  75 Years of  IERiGŻ – PIB (MP)

 LAW

6   Designation of the place of origin of the main ingredient, using beer as an example (D. Siedlecki)
26   Deposit system – what it means for juice producers (T. Wagner)

 INFORMATION SERVICES

38   From the World of Food (K. Bogacz)

40   Cannabis News (K. Bogacz)

 POŻEGNANIA 39  Memory of the late Halinki Sibilskiej