Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Numer 01/2023

Rocznik 2023 - numer 1

SPIS TREŚCI

WYWIAD

2 O instrumentach wsparcia dla przetwórstwa żywności. Rozmowa z Sekretarzem Stanu MRiRW J. Kowalskim (M. J. Przegalińska)

RYNEK

4 Podsumowanie 2022 roku w branży winiarskiej (M. Zielińska)
5 Rynek piwa w Polsce (W. Łopaciuk)
14 Podsumowanie roku 2022 i nakreślenie wyzwań dla branży sokowniczej na 2023 rok (J. Pawlak)
20 Sytuacja na rynku przetworów owocowych w sezonie 2022/23 (B. Nosecka)
23 Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2022/23 (A. Bugała)
32 Rynek jabłek w grudniu 2022 i styczniu 2023 r. (P. Kraciński, P. Stolarczyk)
34 Ceny skupu owoców i warzyw w IV kwartale 2022 r.(T. Smoleński, Ł. Zaremba)
35 Owocna działalność Wielkopolskiego Oddziału
Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego w 2022 r. (B. Wesołowski)

WYDARZENIA

8 Sympozjum Piwowarów Zawodowych 2022 (M. Kamiński)
18 Spotkanie opłatkowe polskich przetwórców żywności (MP)
18 X Noworoczne Spotkanie Branżowe KUPS (MP)

TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ

11 Świece filtracyjne w produkcji piwa (Eaton Filtration Poland)
16 Wpływ 100-procentowego soku owocowego na parametry metaboliczne i stan zdrowia
27 Ocena możliwości wykorzystania zamrażania jako obróbki wstępnej przed tłoczeniem miazg owocowych (A. Cendrowski, Z. Dombrowska)

SERWISY INFORMACYJNE

36 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
37 Wieści konopne (K. Bogacz)
38 Treść rocznika 2022
40 38 Spis autorów 2022