SPIS TREŚCI
WYDARZENIA
2 XX Szkoła Technologii Fermentacji (M. J. Przegalińska)
10 XXIII Międzynarodowe Sympozjum
Krajowej Unii Producentów Soków (A. Skrzypczyk)
16 Warka 2022 – konferencja dla branży owocowo-warzywnej (M. J. Przegalińska)
20 Seminarium dla specjalistów i technologów przemysłu sokowniczego (A. Skrzypczyk)
25 Eaton, Kersia, B&P Engineering, DWF Technology i John Bean Technologies organizatorami seminarium dla producentów soków (A. Skrzypczyk)
TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ
4 Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja (A. Ciosek)
8 Pod ciśnieniem (Rob Cockerill, JMR EUROPE)
18 Doskonalenie konstrukcji urządzeń procesowych stosowanych do wytwarzania soków i koncentratów na przykładzie pras koszowo-tłokowych IPS 10 000 – nowej generacji (B&P Engineering)
RYNEK
26 Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2021/22 (B.Nosecka, A. Bugała)
EKOLOGIA
30 Wpływ produkcji owoców mrożonych
na zmiany klimatu (M. Wróbel-Jędrzejewska, E. Włodarczyk, E. Polak)
36 Rewolucja antyplastikowa – nowe obowiązkowe oznaczenia produktów spożywczych (P. Kalinowski)
SERWISY INFORMACYJNE
39 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
40 Wieści konopne (K. Bogacz)