Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Numer 01/2022

Rocznik 2022 - numer 1

SPIS TREŚCI

2 Dekarbonizacja wyzwaniem i szansą polskiego przemysłu fermentacyjnego i owocowo-warzywnego
6 Odgazowywanie termiczne wody zasilającej kocioł parowy (JMR Europe BIS)
8 Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki (A. Ciosek, A. Pliś)
12 Jak to z fermentacją było?( A. Pikulicka, W. Tomaszewska-Górecka. W. Barabasz)
24 Wybrane składniki żywieniowe w innowacyjnych napojach fermentowanych (A. Przybylska-Balcerek, L. Szwajkowska-Michałek, J. Kobus-Cisowska, K. Stuper-Szablewska)
28 Sok jako źródło korzystnych dla zdrowia składników (B. Groele)

RYNEK

5 Branża piwowarska to ponad 11 mld zł podatków i 115 tysięcy miejsc pracy (ZPPP Browary Polskie)
19 Podsumowanie 2021 roku i perspektywy na przyszłość (J. Pawlak)
21 Sytuacja na rynku przetworów owocowych w sezonie 2021/22 (B. Nosecka)
34 Ceny skupu owoców i warzyw w IV kwartale 2021 r. (T. Smoleński, P. Kraciński)

WYDARZENIA

18 Skuteczna ochrona w obliczu „Zielonego Ładu” – głównym tematem konferencji w Instytucie Ogrodnictwa
32 Zasłużony dla nauki i przemysłu Prof. dr Jan Oszmiański
wśród najlepszych naukowców świat

Z ŻAŁOBNEJ KARTY

35 Odszedł Henryk Tomasik – zasłużony dla branży spirytusowej

SERWISY INFORMACYJNE

36 Treść roczna 2021
38 Spis autorów 2021
39 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
40 Wieści konopne (K. Bogacz)