Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Ponad połowa polskich winiarzy używa nieprawidłowych etykiet

Z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wynika, że polscy winiarze błędnie podają na etykiecie zawartość alkoholu, informacje o alergenach, nie wskazują też miejsca wytworzenia wina. Lista nieprawidłowości jest dłuższa i dotyczy ponad połowy skontrolowanych producentów. Inspekcja przygotowała poradnik, który pozwoli im w przyszłości uniknąć błędów. Właściciele ponad 600 winnic w Polsce mogą się z nim zapoznać 18 marca na konferencji „Wino bez tajemnic”.

Inspekcja stwierdziła przypadki m.in.:

  • umieszczania w oznakowaniu odniesienia do nazwy jednostki geograficznej, co jest dopuszczalne tylko dla win zarejestrowanych jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) lub chronione oznaczenie geograficzne (ChOG),
  • podania na etykietach kodu QR dotyczącego wykazu składników, bez wskazania, do jakich informacji prowadzi ten kod,
  • podania w niewłaściwy sposób informacji o alergenach, tj. zamiast komunikatu „zawiera siarczyny” na etykiecie wina była zamieszczona informacja „dla zachowania subtelnego aromatu oraz aby zapobiec oksydacji do wina dodano siarczyny”,
  • braku wyszczególnienia w składzie wszystkich składników,
  • podania w nieprawidłowy sposób informacji o rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu,
  • wskazania na etykiecie niewłaściwej (zawyżonej lub zaniżonej) zawartości alkoholu, co potwierdziły badania laboratoryjne,
  • uwidocznienia rocznika i/lub odmiany bez posiadania koniecznego w takim przypadku certyfikatu IJHARS,
  • sugerowania, że produkt jest ekologiczny przez umieszczenie komunikatu: „Produkcja jest ekologiczna, z użyciem tak małej liczby środków chemicznych jak to tylko możliwe”, podczas gdy producent faktycznie nie posiadał certyfikatu rolnictwa ekologicznego,
  • sugerowania specjalnych właściwości produktu poprzez podanie informacji „wino naturalne”, podczas gdy do produkcji zastosowano substancję dodatkową, tj. pirosiarczyn potasu,
  • podania niewłaściwych danych butelkującego oraz braku wskazania miejsca wytworzenia wina i dokładnego miejsca butelkowania.

Oznakowanie większości skontrolowanych partii wina zawierało jednocześnie po kilka niezgodności.

Reklama