Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeprowadziły wspólne konsultacje dotyczące etykietowania alergenów w środkach spożywczych. Potrzeba wprowadzenia zmian w warunkach znakowania alergenów wynika z problemów, jakie generuje tradycyjne etykietowanie takie jak np. „Może zawierać orzechy”. Eksperci zwracają uwagę na potencjalne bariery rynkowe, które towarzyszą takiemu etykietowaniu oraz ograniczenie wyboru konsumentów. Obecny system opiera się przede wszystkim na podejściu zapobiegawczym, zgodnie z którym nawet najmniejsze zagrożenie wystąpienia zanieczyszczenia jest odnotowywane na etykiecie.
Treść raportów
Efektem prac grup ekspertów jest przygotowanie nowego podejścia do znakowania alergenów, które opierałoby się na precyzyjnym szacowaniu ryzyka. W konsekwencji, informowanie o alergenach nie bazowałoby wyłącznie na samej możliwości zanieczyszczenia, lecz uwzględniałoby rzeczywiste ryzyko (w oparciu np. o realne wystąpienie reakcji alergicznej). Wyniki konsultacji zostały zawarte w pięciu raportach zawierających praktyczne informacje dotyczące wdrożenia nowych wytycznych. Dotyczą one takie obszarów jak:
-priorytetowe alergeny pokarmowe
-dawki referencyjne alergenów pokarmowych
-ostrzegawcze etykietowanie alergenów (PAL)
-zwolnienia z obowiązkowej deklaracji alergenów pokarmowych.
Więcej informacji wraz z linkami do raportów znajdziesz pod adresem:
https://www.fao.org/food-safety/news/news-details/fr/c/1734723
Autor:Magdalena Wolska