Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Nutri-Score nie powinien być stosowany na polskim rynku

Polscy producenci żywności, w tym owoców i warzyw, branży mleczarskiej, mięsnej i przetwórczej apelują do rządzących o podjęcie realnych działań wobec systemu oznaczania produktów Nutri-Score. Praktyka stosowania systemu w kilku krajach UE oraz jego nieformalne funkcjonowanie na polskim rynku pokazują, że system stanowi realne zagrożenie dla producentów żywności naturalnej i niskoprzetworzonej, fundamentu polskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. W obliczu trudnej sytuacji geopolitycznej, która stawia przed polskimi producentami coraz większe wyzwania, konieczna jest zdecydowana reakcja władz, która zapewni im ochronę przynajmniej na rodzimym rynku.

System Nutri-Score, opierając się na uproszczonym mechanizmie klasyfikacji żywności, niesprawiedliwie uderza w producentów żywności naturalnej i niskoprzetworzonej, osłabiając tym samym pozycję polskich gospodarstw rolnych. Faworyzuje produkty wysokoprzetworzone, jednocześnie deprecjonując tradycyjne polskie wyroby, w tym owoce, warzywa i ich przetwory, mleko, sery i inne przetwory mleczne, produkty mięsne, zbożowe, rybne oraz oleje.

„System Nutri-Score to poważne zagrożenie dla polskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. Toniesprawiedliwy mechanizm, który uderza w fundament krajowego sektora spożywczego. Polska słynie z produkcji żywności najwyższej jakości – nie możemy dopuścić do sytuacji, w której nasze naturalne produkty przegrywają na sklepowych półkach tylko dlatego, że nie wpisują się w wadliwe kryteria ich oceny. Badania wyraźnie pokazują, że Nutri-Score realnie wpływa na decyzje zakupowe konsumentów, a sprzedaż produktów oznaczonych literami A i B znacząco rośnie, w sytuacji gdy dietetycy wskazują na szereg wad tego systemu i niezgodności z wytycznymi żywieniowymi. Nie można dłużej tych faktów ignorować.” – podkreśla Julian Pawlak, prezes zarządu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Polska branża rolno-spożywcza to jeden z filarów krajowej gospodarki, zapewniający miejsca pracy setkom tysięcy osób – zarówno w rolnictwie i przetwórstwie jak i w branżach powiązanych, takich jak logistyka czy handel. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce funkcjonuje ponad 1,3 mln gospodarstw rolnych. W strukturze towarowej produkcji rolniczej udział produkcji zwierzęcej wynosił 59%, a produkcji roślinnej 41%. W 2023 r. w zakładach przetwórstwa żywności pracowało ponad 430 tys. osób, co stanowiło blisko 3% pracujących ogółem, samą produkcją napojów zajmowało się prawie 22 tys. osób. Artykuły spożywcze miały największy udział w wartości produkcji sprzedanej wyrobów przetwórstwa przemysłowego – stanowiły ponad 18%, na drugim miejscu plasowały się napoje – z udziałem przekraczającym 2%. Cały polski sektor żywnościowy w 2023 r. osiągnął wartość produkcji rolnej na poziomie 26 mld euro oraz 51,8 mld euro (+8% r/r) wartości eksportu artykułów spożywczych. Polska zajmuje 5. miejsce w UE pod względem produkcji żywności – za Francją, Niemcami, Hiszpanią i Włochami. Polski sektor produkcji żywności jest drugim co do wielkości sektorem eksportowym. 

Od redakcji: PFiOW zamieścił już kilka artykułów krytycznych na temat tego systemu.

Reklama