Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Numer 02/2022

Rocznik 2022 - numer 2

SPIS TREŚCI

RYNEK

3 Wysokie inflacja i akcyza oraz COVID ciągną rynek piwa w dół. Branża piwowarska notuje najgorsze wyniki od 10 lat (ZPPP Browary Polskie)
12 Wielkopolskie browarnictwo w II Rzeczypospolitej Polskiej (S. Wawszczak, M. Szymański, M. Śmiechowska)
23 Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami
i warzywami w 2021 r. (A. Bugała)
28 Rynek produktów z aronii czarnoowocowej i jagody kamczackiej (S. Kalisz, N. Polak, A. Turowska)
35 Ceny skupu owoców i warzyw w I kwartale 2022 r. (T. Smoleński, Ł. Zaremba)
39 Rynek owoców w I kwartale 2022 r. (P. Kraciński)

WYWIAD

4 XX Szkoła Technologii Fermentacji 2022 zaprasza! Rozmowa z organizatorem SzTF dr. hab. inż. Aleksandrem Poredą, prof. UR w Krakowie
16 Rynek soków pod presją nowych wyzwań Rozmowa z Piotrem Podobą,
prezesem Zarządu Doehler Sp. z o.o.

TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ

5 Stabilność przechowalnicza granulatu chmielowego (O. Hrabia, A. Poreda)
9 Niekonwencjonalne norweskie drożdże typu Kveik – wykorzystanie w technologii piwowarskiej (A. Głowacki, J. Paszkot, K. Adamenko, J. Kawa-Rygielska)
20 System znakowania produktów żywnościowych
Nutri-Score – jego prostota nie idzie w parze z interesami polskich
producentów, ani nie wspiera edukacji żywieniowej konsumenta
32 Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych (M. Kruk, S. Pochylski, K. Neffe-Skocińska, D. Kołożyn-Krajewska)
41 12. Konferencja „Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności” (J. B. Berdowski)
SITSpoż.
36 Działalność Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego w latach 2017-2021 (B. Wesołowski)

SERWISY INFORMACYJNE

43 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
44 Wieści konopne (K. Bogacz)