Między rokiem 1990 a 2018 niemal o jedną czwartą, wzrosło spożycie słodzonych napojów, co sprzyja otyłości – przytacza wyniki badań międzynarodowej grupy naukowców PAP.
Badacze wykorzystali dane zebrane dla Global Dietary Database, które obejmowały ponad 1200 krajowych i przeprowadzonych dla mniejszych regionów badań dietetycznych, dotyczących 185 krajów. 450 badań ze 118 krajów obejmowało dane dotyczące spożycia napojów słodzonych cukrem. Uwzględnione zostały zarówno napoje komercyjne, jak i domowe, napoje bezalkoholowe, napoje energetyczne, owocowe, poncz i lemoniada, jednak wykluczone zostały soki w 100 proc. owocowe i warzywne, bezkaloryczne napoje słodzone sztucznie i słodzone mleko. Dane dotyczą dzieci i nastolatków w wieku od 3 do 19 lat. Okazuje się, że ta grupa spożyła średnio o 23 proc. więcej napojów słodzonych cukrem w roku 2018 niż w 1990.
Jak zauważają autorzy analiz spożycie napojów słodzonych cukrem, odgrywa kluczową rolę w rozwoju we wzroście występowania otyłość otyłości wśród młodych ludzi.