Podczas 15. już edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, największego wydarzenia tej branży w Europie, organizatorzy przeprowadzili konkurs Sadownik Roku. Zgłoszenia nadeszły z całej Polski.
W styczniu Kielce gościły już 15. edycję Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW). W imprezie wzięło udział 455 wystawców z Polski i z 17 krajów. Zaprezentowali najnowocześniejsze maszyny, narzędzia i środki produkcji dla plantatorów warzyw i owoców. W 6 halach kieleckiego ośrodka stanęły ciągniki, opryskiwacze, linie do sortowania i pakowania, systemy do zarządzania uprawami i gospodarstwem, a także materiał siewny i szkółkarski, środki ochrony i nawozy. Wystawie towarzyszyły branżowe konferencje, wśród nich nowością jest „Uprawa winorośli” z degustacją polskich win.
W tym roku targi zostały wzbogacone o konkurs „Sadownik Roku 2024”. Organizatorzy TSW – Oficyna Wydawnicza OIKOS z Warszawy – powołali jury złożone z ekspertów branży. Jurorzy wyłonili laureatów, których gospodarstwa w sposób szczególny wyróżniają się na arenie polskiego sadownictwa.
Tytuł „Sadownik Roku 2024” i trzykilogramową statuetkę jabłkaotrzymał Wojciech Kot, który gospodarstwo prowadzi w Uleńcu, w gminie Grójec. Na 20 hektarach uprawia jabłonie i grusze, a każda plantacja znajduje się pod sieciami antygradowymi.. Jury doceniło jego zaangażowanie w zrównoważony rozwój sadownictwa, innowacyjne podejście i dbałość o najwyższą jakość produkowanych owoców. Z jego wiedzy korzystają także inni plantatorzy. Dzięki czemu zyskał miano „encyklopedii uprawy grusz w powiecie grójeckim”.
Wrażenie na jurorach zrobiło także gospodarstwo Anety i Krzysztofa Grochowskich. W Woli Żyznej w gminie Szydłów, w powiecie staszowskim prowadzą uprawy jabłoni, śliw oraz borówki. Wyróżnienie otrzymali za kompleksowe podejście, obejmujące nie tylko produkcję owoców, ale również przetwórstwo i dystrybucję. Zdaniem jury, stanowi to doskonały przykład strategii „od pola do stołu”.
W konkursie „Sadownik Roku 2024” jury wyróżniło także Gospodarstwo Leg Sad, które Renata i Rafał Koźlakowie prowadzą w Kościelcu w powiecie Legnickim na Dolnym Śląsku. Firma wyróżnia się innowacyjnym podejściem do produkcji i dbałością o środowisko. Uruchomienie nowoczesnej pakowalni, w której jako pierwsi na rynku wprowadzili sortowanie owoców przy zbiorze w tunelach znacząco usprawniło kontrolę jakości i pracę. System szybkiego schładzania owoców (tzw. shockery) to kolejny dowód na innowacyjność. Leg Sad stosuje zrównoważone praktyki minimalizujące negatywny wpływ na środowisko, chroniące bioróżnorodność i wspierające lokalne społeczności.