Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Numer 01/2025

okladka1-4-1

SPIS TREŚCI

WYDARZENIA
2 Piwo na fali zmian – ZPPP podsumowuje rynek w 2024 r. (ZPPP)
3 Odpowiedzialność producentów piwa (ZPPP)
7 Czas na polskie piwo! Biochem-Art na BrauBeviale 2024
8 Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych liderem promocji polskich piw kraftowych w Polsce i Europie (M. Kamiński)
10 Konkurs Kraft Roku 2024 (LS)
34 XII Noworoczne Spotkanie Branży KUPS

TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ
4 Związki siarki w kształtowaniu stabilności sensorycznej piwa (A. Poreda)
13 Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w produkcji piwa bezalkoholowego – wyzwania związane z bezpieczeństwem i stabilnością produktu (A. Pater, D. Chrapek)
18 Ślad węglowy produkcji wina na świecie – wprowadzenie do analiz polskich winiarni (M. Wróbel-Jędrzejewska, E. Włodarczyk)
23 Ocena i analiza wybranych wyróżników jakościowych handlowych soków na bazie warzyw (S. Kalisz, A. Mazurek)

PRAWO
11 Preferencyjna stawka akcyzy dla małych browarów (D. Siedlecki)
36 A jednak Budapeszt w Warszawie? (T. Pokrywka)

RYNEK
17 Podsumowanie 2023 roku w branży winiarskiej i perspektywy na 2025 r. (M. Zielińska)
27 Rynek malin w UE i w Polsce w latach 2003-2023 (Ł. Zaremba)
32 Rynek owoców w grudniu 2024 i styczniu 2025 r. (P. Kraciński, P. Stolarczyk)
35 Ceny skupu owoców i warzyw w IV kwartale 2024 r. (T. Smoleński, Ł. Zaremba)

SERWISY INFORMACYJNE
37 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
38 Wieści konopne (K. Bogacz)
39 Spis artykułów rocznika 2024
III okł. Spis autorów rocznika 2024


CONTENTS

EVENTS

2 Beer on the wave of changes – ZPPP summarizes the market in 2024 (ZPPP)

3 Liability of beer producers (ZPPP)

7 Time for Polish beer! Biochem-Art at Beviale 2024

8 The Polish Craft Breweries Association is a leader in the promotion of Polish craft beers in Poland and Europe (M. Kamiński)

10 Craft of the year 2024 (LS)

34 XII New Year’s KUPS Industry Meeting

TECHNOLOGIES • PRODUCTS • QUALITY

4 Sulfur compounds in shaping the sensory stability of beer (A. Poreda)

13 Microbiological contamination in non-alcoholic beer production – challenges to product safety and stability (A. Pater, D. Chrapek)

 17 Carbon footprint of wine production in the world – an introduction to the analysis of Polish wineries (M. Wróbel-Jędrzejewska, E. Włodarczyk)

23 Evaluation and analysis of selected quality characteristics of commercial juices based on vegetables (S. Kalisz)

LAW

11 Preferential excise tax rate for small breweries (D. Siedlecki)

36 But Budapest in Warsaw? (T. Pokrywka)

MARKET

17 Summary of 2023 in the wine industry and prospects for 2025 (M. Zielińska)

27 Raspberries market in EU and Poland in 2003-2023 (Ł. Zaremba)

32 Fruit market in December 2024 and January 2025 (P. Kraciński, P. Stolarczyk)

35 Purchase prices of fruit and vegetables in the fourth quarter of 2024 (T. Smoleński, Ł. Zaremba)

NEWS SET

37 Kaleidoscope of the world made of drinks (K. Bogacz)

38 Hemp news (K. Bogacz)

39 Year Book 2024 3rd cover List of Authors 2024