Pokal
Sok
Mrożonka
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Kliknij tutaj

Numer 06/2024

okladka1-4 (002)_Strona_1

SPIS TREŚCI

WYDARZENIA

3 Święto producentów piwa (ZPPP Browary Polskie)
10 Poznańskie Targi Piwne – laureaci konkursu (LS)
11 Bezpieczeństwo w sektorze żywieniowym (LS)
14 Jesienna konferencja KSPOiW dla branży mrożonkowej (M.J. Przegalińska)
25 VIII Narodowy Kongres Żywieniowy (L. Sosnowska)

RYNEK
28 Rynek pomidorów w Polsce w latach 2015-2023 (Ł. Zaremba)
34 Rynek owoców w październiku i listopadzie 2024 r. (P. Kraciński)

TECHNOLOGIE • PRODUKTY • JAKOŚĆ
4Co powoduje straty ekstraktu w produkcji piwa? (K. Kobus, E. Kordialik-Bogacka)
8 Nowa maszyna STM Arrow Can EPV 14/2 już niebawem w Browarze Nepomucen ((M.Kinda STM Group)
12 Światowe trendy na rynku cydru (Fermentis by Lesaffre)
15 Kiszony dereń, czyli „polska oliwka” (K. Bernacka, A. Czyżowska, A.Tympalska, K. Wilczyńska, N. Piórecki. T. Sozański, A. Z. Kucharska)
19 Produkty z aronii czarnej jako cenne źródło składników bioaktywnych (U. Jasińska, J. Kosiński, J. Szczepańska-Stolarczyk, K. Marszałek)
21 Polska cytryna, czyli niedoceniony kwaśny owoc – pigwowiec (I. P. Turkiewicz, K. Tkacz, A. Wojdyło)
26 Sposoby zagospodarowania odpadów z przetwórstwa jabłek (A. Kaszuba, K. Samsonowska)

POŻEGNANIE
36 Prof. dr hab. Stanisław Berger (1923-2024)

SERWISY INFORMACYJNE
38 Kalejdoskop ze świata napojów (K. Bogacz)
39 Wieści konopne (K. Bogacz)


CONTENTS

EVENTS
3 Beer producers’ festival (ZPPP Browary Polskie)
10 Poznań Beer Fair – competition winners (LS)
11 Safety in the food sector (LS)
14 Autumn KSPOiW conference for the frozen food industry (M.J. Przegalińska)
25 8th National Nutrition Congress (L. Sosnowska)

MARKET
28 Tomato market in Poland in 2015-2023 (Ł. Zaremba)
34 Fruit market in October and November 2024 (P. Kraciński)

TECHNOLOGIES • PRODUCTS • QUALITY
4 What causes extract losses in beer production? (K. Kobus, E. Kordialik-Bogacka)
8 The new STM Arrow Can EPV 14/2 machine will soon be available at the Nepomucen Brewery (M.Kinda STM Group)
12 Global trends in the cider market (Fermentis by Lesaffre)
15 Pickled dogwood, or „Polish olive” (K. Bernacka, A. Czyżowska, A.Tympalska, K. Wilczyńska, N. Piórecki, T. Sozański, A. Z. Kucharska)
19 Black chokeberry products as a valuable source of bioactive ingredients (U. Jasińska, J. Kosiński, J. Szczepańska-Stolarczyk, K. Marszałek)
21 Polish lemon, or an underrated sour fruit – the Japanese quince (I. P. Turkiewicz, K. Tkacz, A. Wojdyło
26 Methods of managing waste from apple processing (A. Kaszuba, K. Samsonowska)

OBITUARY
36 Prof. Stanisław Berger (1923-2024)

NEWS SET
38 Kaleidoscope of Beverage World (K. Bogacz)
39 Hemp News (K. Bogacz)

Autor za publikację artykułu w czasopiśmie naukowym „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” otrzymuje 20 pkt., zgodnie z Komunikatem Ministra Edukacji i Nauki z dn. 5 stycznia 2024 r. w sprawie wykazu czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych.

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy